UPDATE: SUA va cere Chinei să intervină pentru a modera excesele Coreei de Nord.

„Este sigur că diplomaţia noastră va face eforturi să determine China să se alăture ţărilor care condamnă acest lucru public astăzi şi să-şi folosească influenţa pentru a convinge Coreea de Nord”, a declarat un înalt responsabil care o însoţeşte pe vicepreşedinta Kamala Harris în Asia.

„SUA vor cere Chinei să-şi folosească influenţa pentru a convinge RPDC”, a spus el, folosind ridicolul nume oficial al Coreei de Nord (n. red. – Republica Populară Democrată Coreea), de altfel un atroce regim dictatorial.

„Acţiunea de astăzi reprezintă o nouă escaladare”, pentru că această rachetă „are capacitatea de atinge SUA şi numeroase alte ţări din lume”, a spus responsabilul american.

Știre inițială

Racheta balistică intercontinentală testată vineri dimineaţă de Coreea de Nord putea atinge teritoriul Statelor Unite, anunţă Guvernul Japoniei, iar armata americană şi cea sud-coreeană au reacţionat la incident prin organizarea de exerciţii aeriene comune.

Armata nord-coreeană a testat vineri dimineaţă o rachetă intercontinentală, acesta fiind al doilea test balistic efectuat de regimul Kim Jong-Un în ultimele două zile. Racheta a fost lansată din zona Sunan, situată în apropiere de Phenian, şi a parcurs aproximativ 1.000 de kilometri, căzând în zona economică exclusivă a Japoniei, la 210 kilometri vest de Insula niponă Oshima Oshima. Racheta nu a pătruns deloc în spaţiul aerian japonez.

„Coreea de Nord continuă acţiunile provocatoare cu o frecvenţă fără precedent. Vreau să reafirm că nu vom accepta astfel de activităţi”, a reacţionat premierul Japoniei, Fumio Kishida.

Racheta intercontinentală nord-coreeană a atins altitudinea de 6.100 de kilometri

Racheta intercontinentală nord-coreeană a atins altitudinea de 6.100 de kilometri şi o viteză de 22 de ori mai mare decât cea a sunetului. Yasukazu Hamada, ministrul nipon al Apărării, a afirmat că această rachetă putea atinge teritoriul continental al Statelor Unite. „Rachetele intercontinentale de tipul celei testate astăzi ar putea avea raza de acţiune de 15.000 de kilometri. Depinde de greutatea focosului, dar teritoriul SUA ar putea fi în această rază de acţiune”, a atras atenţia Yasukazu Hamada.

Ca reacţie la acest test balistic, armata americană şi forţele sud-coreene au lansat vineri exerciţii aeriene comune cu avioane de vânătoare de tip F-35A, anunţă Ministerul Apărării de la Seul, citat de agenţia Reuters.

Racheta balistică lansată de Coreea de Nord în Japonia

Trebuie spus că pe 18 noiembrie premierul japonez Fumio Kishida a anunțat că Coreea de Nord a lansat o rachetă în Zona Economică Exclusivă (ZEE) a Japoniei, în proximitatea insulei Hokkaido. Premierul nipon consideră atacul nord-coreean fiind absolut inacceptabil.

„Racheta balistică lansată de Coreea de Nord pare să fi aterizat în ZEE la vest de Hokkaido”, a spus Fumio Kishida în cadrul unui summit asiatic desfășurat la Bangkok, calificând acest tir „absolut inacceptabil”. Premierul nipon a precizat că nu au fost semnalate daune la nave sau avioane. Zona Economică Exclusivă (ZEE) se extinde până la 200 de mile marine (370 de kilometri) de la zona de ţărm.

„Am protestat ferm în faţa Coreei de Nord. (n. red. Aceasta) repetă actele de provocare cu o frecvență fără precedent. Reiterăm cu fermitate că acest lucru este absolut inacceptabil.”, a declarat Fumio Kishida.