Suspendarea Planului Urbanistic General (PUG) adoptat în 2000 ar duce la „o catastrofă urbanistică”, a atras atenţia preşedintele Comisiei de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Municipalităţii, Constantin Hazarian.
Bucureștiul, în pragul unei catastrofe urbanistice
„La ora actuală funcţionăm pe Planul urbanistic 2000 (…) care a tot fost prelungit. Ba mai mult, acesta în primă instanţă a fost anulat de curând şi întrebarea care se pune este ce facem dacă va fi anulat şi la recurs, pentru că atunci ne îndreptăm spre o catastrofă urbanistică şi am să vă explic de ce.
Dacă se va întâmpla acest lucru, având în vedere că primarul general, timp de 2 ani, nu a deblocat planul urbanistic care era în lucru, care trebuia să fie realizat de un consorţiu condus de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ‘Ion Mincu’, care este cea mai prestigioasă universitate de specialitate de la noi din ţară (…), dacă planul urbanistic general adoptat în 2000 va fi suspendat, anulat, ne întoarcem la Regulamentul general de urbanism şi la Codul civil care în mod normal se aplică satelor, comunelor, cătunelor unde nu există documentaţie de urbanism de niciun fel”, a afirmat Constantin Hazarian, miercuri, la o dezbatere la Comisia economică din Senat.
PSD: Blocajul este evident în Capitală
El a menţionat că aceasta presupune că pentru orice autorizaţie, garaj, gard va trebui făcută documentaţie de urbanism. Constantin Hazarian a explicat că autorizaţia de construire se emite în baza unei documentaţii de urbanism.
„Pe 26 februarie 2021 consilierii generali din grupurile PNL şi USR au votat suspendarea PUZ-urilor coordonatoare ale sectoarelor Capitalei, după ce primarul ne-a promis că departamentul de urbanism va face o analiză a acestor PUZ-uri şi va identifica zonele cu probleme. Nu s-a întâmplat aşa ceva. A apărut o analiză destul de subţire, realizată de câteva persoane care nu aveau legătură PMB-ul, analiză nesemnată, neştampilată”, a adăugat Constantin Hazarian.
La rândul său, consilierul general al PSD Marius Pavel a tras un semnal de alarmă referitor la faptul că în 2021 s-au eliberat 236 de autorizaţii.
„Anul trecut s-au eliberat 236 de autorizaţii şi aici includ branşamente, autorizaţii de construire şi aşa mai departe faţă de o medie de aproape 2.000 anuală, indiferent de primarul care a fost (…) blocajul este evident. Vorbim despre investiţii minus la nivelul anului 2021 de 3 miliarde şi jumătate de euro şi aici nu mă refer la privat, ci inclusiv la investiţiile publice (…) Bucureştiul generează la nivel naţional 27% din PIB-ul naţional. Din aceşti 27% 40-45% îl reprezintă construcţiile”, a spus consilierul general PSD Marius Pavel.