Ultima dată când randamentele titlurilor guvernamentale din SUA au crescut atât de repede, țara a plonjat în recesiuni consecutive. Randamentul titlurilor americane de Trezorerie pe 10 ani a depășit 5%, pentru prima dată în ultimii 16 ani, impulsionat de așteptările ca Fed să mențină ratele dobânzilor la un nivel ridicat, iar SUA să continue vânzările de obligațiuni pentru a acoperi deficitele tot mai mari, potrivit Fortune.

Cea mai mare creștere, de la începutul anilor 1980

Este cea mai mare creștere, de la începutul anilor 1980, când eforturile lui Paul Volcker de a reduce inflația au împins randamentul titlurilor americane de Trezorerie la aproape 16%. Asemănările nu sunt surprinzătoare, deoarece majorările ratelor dobânzii, decise de șeful Fed, Jerome Powell, au fost cele mai agresive de atunci.

În anii 1980, atacul politicii monetare a declanșat două recesiuni. Acum, economia a continuat să sfideze previziunile pesimiste, estimarea Fed din Atlanta arătând că în al treilea trimestru a existat chiar un mic avânt.

Randamentele nu au mai fost atât de ridicate din perioada care a precedat experimentul Fed cu politici neconvenționale – rate de referință aproape zero și relaxare cantitativă – menite să susțină o economie care fusese zguduită de criza creditelor ipotecare cu risc ridicat și de prăbușirea Lehman Brothers.

Randamentele titlurilor Trezoreriei au crescut brusc, în ultimele câteva luni

Puterea economică surprinzătoare a adus o mare incertitudine pe piețe, unde randamentele titlurilor Trezoreriei au crescut brusc, în ultimele câteva luni, pe fondul convingerii că Fed va menține ratele dobânzilor ridicate.

Un alt factor a fost creșterea bruscă a deficitului federal, care inundă piața cu noi trezorerie într-un moment în care marii cumpărători tradiționali, inclusiv Fed și alte bănci centrale importante, au anulat cumpărarea de obligațiuni. Acesta este, probabil, unul dintre motivele pentru care randamentele au crescut în ultimele săptămâni, chiar dacă piața futures arată că comercianții cred că majorările ratelor Fed s-au încheiat.

„O aterizare dură este un scenariu de bază, dar nu pot indica nicio dată și nici să spun: „Acesta este un indicator clar al unei recesiuni și uitați-vă chiar aici”, a spus Priya Misra, manager de portofoliu la JPMorgan.

Piețele consideră că este posibil ca ratele să rămână neschimbate

Datele au generat îngrijorări mai mari cu privire la perspectivele ratelor dobânzilor, unii investitori considerându-le un indiciu că dobânzile pot fi majorate în continuare sau cel puțin menținute ridicate pentru mai mult timp.

Piețele consideră că este posibil ca ratele să rămână neschimbate atunci când Fed își va anunța următoarea decizie monetară, pe 1 noiembrie, dar probabilitatea unei creșteri a dobânzii, în decembrie, a crescut după datele de marți, potrivit instrumentului FedWatch al Grupului CME.