Semnalele de încetinire economică devin evidente. Adrian Câciu: Ne menținem pe creștere economică și în T3
După ce Institutul Național de Statistică (INS) a publicat date referitoare la creșterea economică din România, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a fost întrebat, la finalul ședinței de Guvern care a avut loc miercuri, 16 noiembrie, cum își explică ajustarea bruscă a creșterii economice de către această instituție.
„Eu n-o să comentez neapărat ajustările pe care le face INS, bănuiesc și ce-am citit în motivarea comunicatului dânșilor că este schimbarea modelului econometric folosit la analiza pe creșterea economică”, spune ministrul Finanțelor.
De asemenea, șeful de la Finanțe mai spune că la începutul conflictului armat din Ucraina se considera că România va intra în recesiune, însă Comisia Națională de Prognoză spune că țara noastră va închide anul cu 4,6%.
„Din punctul meu de vedere ne menținem pe creștere economică și în trimestrul 3, avem 3 trimestre în continuare de creștere economnică. E adevărat, semnalele de încetinire a economiei devin evidente, tocmai de aceasta trebuie să reprezinte semnalul pentru modul în care se construiește bugetul anului 2023, să vii și să intervii cu stimuli economici și sa poți să reportezi această pierdere de viteză a creșterii economice”, a mai spus Adrian Câciu.
Creșterea economică a fost revizuită în scădere
Cu o zi în urmă, Institutul Național de Statistică (INS) a publicat date care arată că majorarea economică din T1 2022 a fost revizuită puternic în scădere față de T4 2021.
Dacă în luna mai era de 5,2%, la cel mai recent comunicat s-a ajuns la un procent de 1,5%.
INS a publicat, în primăvară, date care arătau că PIB-ul ar fi crescut în T1 2022 cu 6,5% procente față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 5,2% faţă de trimestrul precedent.
În schimb, datele publicat marți, 15 noiembrie, arată că PIB a crescut cu 4,4% în T1 2022, faţă de T4 2021, pe serie ajustată sezonier. Pe serie brută, creşterea a rămas de 6,4%.
”Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut s-a modificat în urma actualizarii cu ultima versiune a programului JDemetra 2.2.3, a modificării modelului, a numărului de regresori folosiţi, a revizuirii seriei brute şi a numărului de observaţii disponibile în conformitate cu recomandările privind practicile europene în contextul tratării efectelor de criză a pandemiei COVID – 19”, spune INS în comunicatul trimis cu o zi în urmă.
Potrivit statisticii, în urma revizuirii seriei brute prin includerea estimării PIB pentru trimestrul III 2022 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, fiind înregistrate modificări ale indicilor de volum comparativ cu a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul III 2022, publicată în comunicatul de presă nr. 257 din 12 octombrie 2022.
Drept urmare, rezultatele trimestrului I 2022, comparativ cu trimestrul IV 2021, au fost revizuite de la 106,4% la 104,4%, iar rezultatele trimestrului II 2022, comparativ cu trimestrul I 2022, au fost revizuite de la 105,0% la 103,9%.