Capitalul privat românesc are nevoie de stabilitate fiscală, de bănci și de capital străin ca să dezvolte România și să se pregătească pentru efectele următoarei crize eonomice.
Aceasta este concluzia principală a celor peste 300 de antreprenori și executivi de top care participă la Romanian Business Leaders (RBL) Summit, ediția 7 (București, 15-16 martie). “Avem nevoie să nu mai schimbe acest Cod Fiscal în fiecare săptămână, să nu mai mărească salariile la stat în fiecare săptămână și să ne lase să facem business”, a declarant Mihai Marcu, co-fondator RBL și președinte MedLife.
România este vulnerabilă în fața unei viitoare crize pentru că turează motorul unei creșteri economice slab susținută de investiții publice în dezvoltare.
„Întrebarea nu este când va veni această criză. Criza e ca atunci când vine iarna: unii se îmbolnăvesc de gripă, alții nu pățesc nimic. Întrebarea este cum ne pregătim”, a declarat și Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank. Concluzia sesiunii de deschidere a RBL Summit – “De unde vine următoarea criză” – a fost că principalele vulnerabilități pentru România astăzi vin din criza de identitate a Europei, din efectele unei corecţii brutale a datoriilor la nivel global (care va coduce la creșterea costului capitalului și scăderea volumului de capital disponibil în România) și din calitatea leadership-ului politic.
Românii sunt în majoritate indivizi colectiviști care acceptă și preferă puterea centralizată. “Spațiul vestic are cele două valori fundamentale: individ autonom și descentralizarea puterii, pe când la noi avem de-a face cu tipul de individ colectivist și o concentrare a puterii. Avem o problemă majoră pentru că suntem forțați să importăm instituții (n.r. prin directivele europene) pe un fond cultural în opoziție. Și de multe ori aceste instituții fie nu prind, fie devin forme fără fond. Un exemplu de instituție vestică adaptată la noi: cabinetul parlamentar. În Vest, ai primit bani, ți-ai angajat cei mai buni experți! În România, în cine ai tu cea mai mare încredere? Păi în rude! Cum se cheamă asta în Vest? Conflict de interese! Iată cum noi preluăm instituții fără să fim suficient de pregătiți”, a declarat, la rândul lui, Daniel David, autorul cărții “Psihologia poporului român”.
Romanian Business Leaders (RBL) este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care oferă o platformă de acțiune și implicare socială pentru antreprenorii și șefii de companii din mediul de business privat.