"Semnarea de către România a acestui acord nu echivalează cu intrarea sa în vigoare, este doar o etapă, acordul va intra în vigoare în România după ce vor fi parcurse mai multe etape procedurale.
Cronologic, trebuie ca Parlamentul European să-şi dea avizul conform, acest lucru estimăm că se va întâmpla undeva în vară, după aceea vor începe şi procedurile de ratificare a acestui Acord în parlamentele naţionale și concomitent trebuie adoptat de Consiliul Uniunii Europene”, a spus Ioana Muntean. Ea a precizat că în România documentul va fi supus dezbaterii publice înainte de ratificarea în Parlament.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Tratatul Comercial pentru combaterea contrafacerilor (ACTA) nu va modifica legislația națională și nici pe cea europeană. ”ACTA nu presupune modificarea legislației naționale și nici a celei europene din domeniul proprietății intelectuale. Acordul prevede o mai bună colaborare între semnatari pentru combaterea traficului de produse contrafăcute și are în vedere o multitudine de domenii, nu doar cea dezbătută zilele acestea privind utilizarea internetului”, a arătat Muntean.
Ea a precizat că ”toți cei care utilizează internetul în mod legal și nu fac comerț ilegal pot sta liniștiți”, a precizat Muntean.
Aceasta este prima poziție oficială a Guvernului după lansarea unor zvonuri și suspiciuni asupra modului în care s-a negociat acest document şi a repercusiunilor pe care le va avea asupra utilizatorilor de Internet.
Controversatul tratat ACTA presupune formarea unei poliţii a Internetului care să urmărească utilizatorii 24 de ore din 24 şi pedepsirea acestora prin blocarea accesului la Internet sau prin plata unor despăgubiri.
România a semnat, la Tokyo, pe 26 ianuarie, Tratatul Comercial pentru combaterea Contrafacerilor (ACTA). Reprezentanţi ai 22 de state membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, au semnat ACTA. Din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, acest acord încă nu a fost semnat de Cipru, Estonia, Slovacia, Germania şi Olanda.

Ce trebuie să ştii despre ACTA: Dacă vezi un film piratat, poliţia Internetului te poate pedepsi imediat