Avem calculatoare, avem Internet, avem documente electronice, iar acum avem, in sfarsit, si o lege care permite utilizarea semnaturii electronice. Legea aprobata de Parlamentul roman va face sa devina realitate visul de a putea incheia contracte si de a autentifica documente de la distanta, prin intermediul calculatorului.
Cam la inceputul anului viitor, adica dupa ce se vor fi scurs sase luni de la intrarea in vigoare a legii, iar Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor va fi elaborat normele de aplicare, vom putea, in sfarsit, sa autentificam documentele electronice transmise prin intermediul Internetului sau pe orice alt suport electronic, printr-o semnatura. Prima aplicare a acestei legi la nivelul administratiei publice locale va fi posibilitatea de depunere a declaratiilor fiscale prin Internet, cu ajutorul identitatii electronice. „Speram ca in sase luni de la intrarea in vigoare a legii, sa putem oferi contribuabililor, persoane fizice si juridice, posibilitatea depunerii declaratiilor fiscale prin Internet”, a declarat Sabin Chiricescu, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, in cadrul mesei rotunde „Legea semnaturii electronice”, desfasurate joi, 24 mai, la Grand Hotel Marriott.
Cu toate acestea, nu orice semnatura creata de un utilizator al unui calculator si adaugata la sfarsitul unui document electronic va face ca respectivul fisier sa devina un document recunoscut si autentificat legal.
Se va naste industria autentificarii electronice
Noua lege face referire la doua notiuni: semnatura electronica si semnatura electronica extinsa. Prima dintre ele se refera la orice procedeu folosit de expeditorul unui mesaj pentru a indica provenienta mesajului. Cea de-a doua, in schimb, este creata prin mijloace tehnologice complexe, conform cu standarde internationale in domeniu si pe baza unor informatii furnizate de o autoritate acreditata public. Totodata, semnatura extinsa va trebui sa indeplineasca normele prevazute in textul de lege. Diferenta dintre cele doua este la nivel juridic. In timp ce interpretarea semnaturii electronice este lasata la latitudinea instantei, fara efecte juridice intrinseci, semnatura electronica extinsa, conforma cu prevederile legale, este asimilata din punct de vedere juridic cu semnatura olografa autentica, fiind admisa ca proba in instanta. Adoptarea acestei legi va insemna si crearea unei noi piete, aceea a furnizorilor de servicii de certificare a semnaturii electronice, pentru ca aceasta trebuie generata de un mecanism securizat si apoi autentificata de o institutie autorizata de certificare.
Pentru a crea o semnatura electronica, vom avea nevoie de un program informatic si un echipament adecvat, asa ca aparitia acestei legi va duce, probabil, la aparitia unei noi mini industrii. Vor fi implicati, pe de o parte companiile producatoare de software, iar pe de alta parte, producatorii de echipamente si dispozitive electronice. Practic, aparitia acestei legi va deschide calea unor noi piete: piata certificatorilor autorizati, care vor percepe taxe pentru serviciile de certificare oferite si piata ofertantilor de solutii integrate pentru certificare, la care vor apela certificatorii autorizati pentru achizitia mijloacelor tehnologice necesare.
In privinta falsificatorilor, probabil ca acestia nu se vor lasa descurajati de introducerea acestui tip de semnatura electronica, doar ca munca lor va fi de acum mult mai grea.
Modelul matematic pe care se bazeaza criptarea si autentificarea garanteaza o securitate aproape totala. Cele mai performante sisteme de calcul actuale ar necesita perioade de timp de ordinul sutelor de ani pentru decriptarea sau falsificarea unor semnaturi digitale.
Si pentru ca activitatile legate de generarea si folosirea semnaturii electronice sa fie supravegheate, controlate si standardizate, legea prevede ca orice echipament sau serviciu legat de producerea sau utilizarea semnaturii electronice sa fie autorizat de statul roman. In scopul controlului si autorizarii va fi creata o autoritate nationala de reglementare si supraveghere, in termen de cel mult 18 luni de la data intrarii in vigoare a legii. Pana la acel moment, rolul acesteia va fi jucat de MCTI.
Certificarea semnaturilor electronice va putea fi facuta atat de persoane fizice, cat si de persoane juridice, cu conditia ca acestea sa indeplineasca conditiile prevazute de lege pentru a putea fi furnizori de servicii de certificare.
Un mic avertisment in aceasta privinta: pe cei pe care ii va impinge pacatul sa dezvaluie altor persoane datele de creare a semnaturii, fara acordul semnatarului, sau sa elibereze certificate calificate, fara sa verifice identitatea solicitantului, ii vor pandi amenzi de pana la 250 de milioane de lei.
Termeni ce vor fi folositi in domeniul semnaturii electronice
· Semnatura electronica o colectie de date in format electronic incorporate, atasate sau asociate unui inscris in format electronic, cu intentia de a produce efecte juridice si care permite identificarea formala a semnatarului.
· Semnatura electronica extinsa acea semnatura electronica ce indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a. este legata in mod unic de semnatar;
b. asigura identificarea semnatarului;
c. este creata prin mijloace controlate exclusiv de catre semnatar;
d. este legata de inscrisul electronic la care se raporteaza, in asa fel incat orice modificare ulterioara a acestuia este identificabila.
· Semnatar o persoana fizica ce detine un mecanism de creare a semnaturii si care actioneaza fie in nume propriu, fie ca reprezentant al unui tert.
· Mecanism de creare a semnaturii un program informatic sau un alt procedeu similar, insotit de echipamentul tehnic adecvat, configurat pentru punerea in aplicare a datelor de creare a semnaturii.
· Certificat un inscris in format electronic care cuprinde atestarea legaturii ce exista intre o persoana si datele de verificare a semnaturii electronice si care confirma identitatea acelei persoane.
· Furnizor de servicii de certificare orice persoana, romana sau straina, care elibereaza certificate sau presteaza alte servicii legate de semnatura electronica.
· Produs asociat semnaturii electronice orice program informatic sau echipament tehnic destinat a fi utilizat de un furnizor de servicii de certificare pentru prestarea serviciilor legate de semnatura electronica sau destinat a fi utilizat pentru crearea sau verificarea semnaturii electronice.