Semnătura electronică trebuie să devină treptat o regulă.
Ministerul Muncii are în lucru două proiecte de ordonanțe de urgență pentru a simplifica relațiile de muncă în actualul context pandemic, subliniază Raluca Turcan într-o postare făcută pe propia pagină de socializare.
„Am continuat astăzi seria întâlnirilor cu reprezentanții patronatelor din România, pentru a discuta despre prioritățile acestei perioade, atât în domeniul digitalizării, relațiilor de muncă și instituțiilor, cât și în cel al creșterii ocupării prin măsuri active”, a scris ministrul Muncii pe Facebook.
Intensificarea eforturilor pentru digitalizarea Ministerului Muncii
De asemenea, Turcan a anunțat intensificarea eforturilor pentru digitalizarea Ministerului Muncii și a instituțiilor din subordine.
„Dat fiind contextul pandemic și economic, ne-am propus să intensificăm eforturile începute anul trecut în ceea ce privește digitalizarea Ministerului Muncii și a instituțiilor din subordine. Prin PNRR, vom aloca aproximativ 160 de milioane de euro pentru proiectele de reformă instituțională, prin digitalizarea Casei Naționale de Pensii Publice și a caselor județene, a Inspecției Muncii, a Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă și a Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.
Pentru a simplifica relațiile de muncă în contextul pandemiei, Ministerul Muncii are deja în lucru două proiecte de ordonanțe de urgență privind:
- Reglementarea semnăturii electronice în contractele de muncă, astfel încât această procedură să devină treptat o regulă;
- Flexibilizarea telemuncii, în contextul în care, potrivit datelor deținute de patronate, aproximativ 30% dintre angajați sunt acum în telemuncă.
Am mai stabilit cu reprezentanții patronatelor să avem o colaborare strânsă pentru elaborarea noului set de măsuri active pe care îl avem în vedere pentru a crește ocuparea, între acestea fiind incluse:
- Reglementarea muncilor casnice;
- Prelungirea măsurilor active destinate sezonierilor;
- Măsuri active destinate tinerilor, persoanelor aflate în șomaj, măsuri de sprijin pentru companiile mici sau pentru cele din anumite domenii de activitate.
Nu în ultimul rând, ne-am propus să finalizăm discuțiile pe marginea formulei de stabilire a salariului minim în calendarul agreat la început de an. Am adresat partenerilor noștri invitația de a organiza, în cursul lunii viitoare, o întâlnire special dedicată acestui subiect, în care să discutăm propunerile formulate până acum în cursul discuțiilor dintre sindicate în patronate”, a oonchis Raluca Turcan.