”Nu putem accepta faptul că Ianukovici şi guvernul său refuză poporului ucrainean dreptul de a fi mai aproape de civilizaţia occidentală”, se spune în textul petiţiei.
Iniţiatorii acesteia propun, ca sancţiuni, interzicerea intrării pe teritoriul SUA şi al UE a preşedintelui Ianukovici şi a membrilor guvernului, precum şi îngheţarea conturilor bancare ale companiilor cu care aceştia au legătură.
Petiţia, semnată în momentul publicării ei de aproximativ 3.000 de persoane, trebuie să adune până la 26 decembrie 100.000 de semnături pentru ca ea să poată fi luată în discuţie la Casa Albă.
Guvernul de la Kiev a decis săptămâna trecută ‘suspendarea procesului de pregătire a Acordului de Asociere între Ucraina şi UE’ pentru ‘a asigura securitatea naţională, relansarea relaţiilor economice cu Rusia şi pregătirea pieţei interne pentru relaţii de la egal la egal cu Uniunea Europeană’.
Preşedintele Ianukovici a explicat marţi că Ucraina va aştepta condiţii mai bune pentru a examina o eventuală semnare a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, acord ce ar fi trebuit semnat la summitul european de joi şi vineri de la Vilnius.
‘Imediat ce vom atinge (în negocierile cu europenii) un nivel confortabil pentru noi, care să corespundă intereselor noastre, când vom putea să ne punem de acord în condiţii normale, vom putea vorbi de semnarea’ acestui document, a declarat Viktor Ianukovici într-un interviu pentru mai multe canale de televiziune ucrainene.
Preşedintele ucrainean, care şi-a menţinut în agendă deplasarea la summitul de la Vilnius, a acuzat, totodată, UE că se serveşte de această ofertă pentru a determina Ucraina să semneze un acord cu Fondul Monetar Internaţional, care impune creşterea preţului gazelor naturale pentru populaţia ucraineană şi îngheţarea salariilor şi pensiilor în schimbul unui credit de 610 milioane de euro. AGERPRES