Deși tot mai multe voci îi cântă prohodul, euro a început în forță noul an, recuperând din terenul pierdut în fața dolarului, mai exact revenind din nou peste pragul psihologic de 1,30 dolari. De asemenea, piețele de acțiuni au debutat pe un ton optimist în 2012 și au închis prima sesiune cu creșteri consistente, pe fondul unei reveniri în ceea ce privește apetitul la risc. Pe piețele de mărfuri, petrolul și aurul au urmat aceeași mișcare ascendentă, dar motivele au fost diferite.
Să o luăm pe rând. În ultima vreme din ce în ce mai multe voci se întrec în a face predicții despre data la care prima țară va ieși din zona euro și despre data decesului monedei europene. Și asta în timp ce pilonul de statbilitate al zonei euro, și anume Germania, susținută consistent și de Franța, luptă din răsputeri pentru a salva regiunea și moneda unică, deși în cazul unei destrămări a zonei euro și a monedei europene, Germania ar suferi cele mai mici prejudicii comparativ cu multe țări care ar risca mișcări sociale periculoase.
Dacă euro are destinul pecetluit așa cum prezic tot felul de alarmiși, atunci de ce nu se prăbușește pur și simplu? Contrazicând “destinul implacabil”, euro a câștigat ieri circa 0,8% în raport cu dolarul american, până la 1,3052 dolari, iar la un moment dat avansul era și de 1%. E drept, euro se află acum la minimul ultimelor 12 luni în raport cu dolarul, dar este cu circa 10% peste minimul atins la jumătatea lui 2010, când a picat sub 1,20 dolari. Și atunci nu se confrunta cu spectrul dezintegrării regiunii și al colapsului.
Revenirea apetitului pe bursă
Profitând cumva și de prețurile bune pe care le au în prezent multe acțiuni, cumpărătorii și-au făcut simțită prezența în piață la început de an. Marile burse ale lumii au început în forță, în special pe fondul unei reveniri în ceea ce privește apetitul la risc.
Astfel, bursa din Londra a încheiat sesiunea de ieri cu cea mai importantă creștere dintre marile piețe, indicele său principal, FTSE 100, câștigând 2,3%. Tot în Europa, indicele german DAX a avansat cu 1,5%, în timp ce bursa pariziană s-a apreciat într-un ritm mai modest, dar suficient de bun, cu 0,7%.
Peste Ocean, creșterile au fost din cele mai bune, cu Dow Jones urcând ca în zilele bune, cu 1,47% sau aproape 180 de puncte. Aprecieri ceva mai ample au înregistrat Nasdaq Compozit, de 1,67%, și S&P 500, de 1,55%.
Mărfurile, iar pe creștere
Dintre mărfurile tranzacționate, principalele două care atrag atenția în mod deosebit, și anume aurul și petrolul, au avut o evoluție bună. Pe fondul revenirii apetitului pe burse, prețul petrolului a urcat și el chiar mai puternic, cu peste 4%, depășind din nou pragul psihologic de 100 dolari/baril.
Referința pentru petrolul tranzacționat pe bursa de mărfuri din New York (NYMEX) a urcat ieri cu 4,2% sau 4,13 dolari, până la 102,96 dolari/baril. Deși prima sesiune s-a desfășurat sub auspicii de optimism, analiștii spun că anul acesta prețul petrolului va fi influențat de îngrijorările privind Iranul, care ar putea bloca accesul în Golful Persic.
Cea de-a doua marfă importantă, aurul, a fost cotat de asemenea în creștere, prețul unciei metalului galben revenind peste 1.600 dolari, însă analiștii spun că această apreciere s-a datorat în special slăbirii dolarului în perspectiva relaxării cantitative din partea Federal Reserve.