Conform analistilor Erste Group, anul 2009 prezinta unele riscuri de care autoritatile ar trebui sa tina seama.

Analistii austrieci sustin ca in 2009 „cresterea economica va incetini cu siguranta in Europa Centrala si de Est – ECE”.

Cu toate acestea, se subliniaza faptul ca regiunea ECE nu reprezinta pentru Europa ceea ce creditele subprime reprezinta pentru SUA.

Chiar daca regiunea nu este atat de omogena precum o considera unii, aceasta este caracterizata de un grad scazut de indatorare (in ciuda unei puternice cresteri a creditelor) si, prin urmare, expunerea la orice fel de criza determinata de lichidari ar trebui sa fie mai redusa.

Noi, romanii, simtim din plin efectele practice ale acestor analize teoretice. cel mai recent si mai dureros exemplu fiind deprecierea accentuata si accelerata a monedei nationale care are efecte directe asupra bunurilor din import, dar si asupra facturilor, unele dintre servicii fiind calculate in euro, la cursul BNR din ziua emiterii.

De asemenea, alt efect concret, care nu mai are nevoie de nicio analiza este cresterea ratelor pentru cei care au credite in valuta si in special in moneda unica europeana.