Sectorul de construcții, la fel ca sectorul financiar, înregistrează creșteri ale veniturilor și profiturilor în acest an, în timp ce sectorul farma continuă, în majoritatea cazurilor, evoluția pozitivă.
Dintre cele 75 de companii listate pe piața principal a BVB care au raportat deja rezultatele financiare aferente semestrului I, 60 au obținut profit. Mai mult, 40 dintre acestea au rezultate mai bune decât în aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce arată o dată în plus că economia reușește să evolueze pozitiv și nu doar la nivel de statistică generală.
S-au remarcat companile din sectorul de construcții, mai exact Teraplast, Prebet, Impact și Construcții Napoca. Teraplast a reușit un profit net de 26,1 milioane lei, în creștere cu 158% față de primul semestru al anului trecut, în condițiile unei cifre de afaceri de 131,8 milioane lei, cu 11,8% mai mare decât anul trecut. Impact a rămas pe profit, cu un rezultat solid de 13,7 milioane lei, dar în scădere cu 9,4% față de primul semestru al anului trecut, în condițiile unei cifre de afaceri în scădere ușoară, -0,9%, până la 55,1 milioane lei. Impact a anunțat și că investește 200 milioane lei în construirea a 888 apartamente în 39 de blocuri din Ansamblul Salcâmilor, aceasta fiind faza a treia a proiectului rezidențial. Conform informațiilor, prețul pe metru pătrat va fi mai mic de 2.200 euro, adică sub media apartamentelor noi din Sectorul 1 al Capitalei.
Prebet a reușit un profit net de 1,8 milioane lei, în urcare cu 124%, la o cifră de afaceri de 12,1%, în creștere cu 18,5%. Construcții Napoca vine cu cel mai mare salt al rezultatelor, o creștere de 349% a profitului net, până la 1,1 milioane lei, la o cifră de afaceri de 31,8 milioane lei, în urcare cu 224%.
Rezultate bune avem și în sectorul farma, care nu a fost afectat de criză la fel de tare precum celelalte sectoare economice. Zentiva și-a majorat cifra de afaceri cu 8,9% până la 193,5 milioane lei și și-a crescut profitul cu 80,9%, până la 32,4 milioane lei. Antibiotice Iași și-a majorat rezultatul net cu 7,8%, până 16,4 milioane lei, la o cifră de afaceri de 143,8 milioane lei, cu 8,6% mai mult decât în primul semestru al anului trecut. Biofarm a înregistrat o cifră de afaceri în scădere cu 1,5%, până la 69,2 milioane lei, dar profitul net a urcat cu 1,2%, până la 15,2 milioane lei.
Companii de vânzare
Vrancart, producătorul de hârtie și carton ondulat și ambalaje, va depune un proiect de investiții în producție pentru care va încerca obținerea unui ajutor de stat pentru un proiect în valoare de 65,6 milioane lei ce va fi desfășurat în perioada 2017-2019 și va lansa o emisiune de obligațiuni negarantate convertibile în acțiuni, cu scadența la șapte ani și valoarea totală de 38 milioane lei. Compania din Adjud a obținut un profit net de 11,4 milioane lei în primul semestru, în creștere cu 50,9%, și o cifră de afaceri de 114,5 milioane lei, cu 13,6% mai mare decât în prima jumătate a anului trecut.
Albalact, producătorul de lactate din Alba Iulia, a înregistrat venituri totale în valoare de 242 milioane lei în primul semestru, în creștere cu 16,9% față de aceeași perioadă a anului trecut. Profitul net s-a ridicat la 18,8 milioane lei, cu 281% mai mare, în condițiile în care cheltuielile cu salariile s-a ridicat la 25,75 milioane lei, cu 17,7% mai mai decât anul trecut. Albalact se află în perioada unei oferte publice de preluară voluntară a 97,49% dintre acțiuni, ofertă care se va finaliza pe 14 septembrie. Compania cumpărătoare este B.S.A. International Anderlecht din Belgia, parte a grupului francez Lactalis, iar prețul de achiziție este de 0,5252 lei pe acțiune. Oferta vizează mai multe acțiuni decât cele prevăzute în înțelegerea inițială de preluare din ianuarie, când erau vizate doar 70,3% dintre acțiuni. Dacă oferta se va finaliza cu vânzarea celor 97% dintre titluri, Albalact va fi, cel mai probabil, delistată de la BVB.
O altă companie mare care speră să își găsească cumpărători până la sfârșitul anului este Oltchim. Ministrul Economiei, Costin Borc, a anunțat că vor fi scoase la vânzare nouă pachete de active ale societății, fiind preferată vânzarea pe bucăți a companiei. „Deși este în insolvență, situația financiară a Oltchim s-a îmbunătățit, ceea ce ne dă speranța în găsirea unui investitor”, spune Costin Borc. Oltchim a înregistrat în primul semestru venituri total de 379,6 milioane lei, dintre care exporturi în valoare de 284,6 milioane lei și un profit brut de 24,4 milioane lei. Societatea avea la jumătatea anului datorii totale de 1,35 miliarde lei și creanțe de 57,3 milioane lei.