Transgaz, Transelectrica, Romgaz şi Fondul Proprietatea sunt companiile care ar trebui să majoreze lichiditatea bursei în următoarea perioadă. Deocamdată, sigur este doar iFond Financial.
Cel mai important anunţ al ultimei perioade a venit săptămâna trecută, când Guvernul a aprobat vânzarea unor participaţii prin bursa de valori. Câte 10% din Transgaz Mediaş şi Transelectrica şi un pachet de, probabil, 15% din Romgaz reprezintă un număr de acţiuni important pentru piaţa de capital şi pentru lichiditatea acesteia. Bineînţeles, lansarea ofertelor secundare va avea loc în câteva luni, însă există posibilitatea ca tranzacţionarea să se facă anul acesta.
Evoluţia din prezent a pieţei nu pare foarte favorabilă noilor listări. Scăderea de la sfârşitul primului semestru şi uşoara revenire de luna trecută s-au petrecut pe fondul unei lichidităţi scăzute. Cu toate acestea, ultima ofertă publică iniţială lansată, respectiv cea a Intercapital Investment Management, care are ca obiect fondul de investiţii iFond Financial, a strâns aproape integral suma propusă de administratori cu o săptămână înainte de încheierea subscrierilor. Din totalul de două milioane lei în unităţi de fond scoase la vânzare în perioada 22 iulie – 11 august, Intercapital a adunat 1,8 milioane lei în doar nouă zile.
Listare fără ofertă publică
Acesta este cel mai bun semnal pentru companiile care au în vedere finanţarea prin intermediul pieţei de capital. Bani există, iar investitorii sunt dispuşi să îi folosească, însă au nevoie de instrumente valoroase şi cu perspective pozitive. Principala atracţie a fondului închis de investiţii iFond Financial este includerea în active a titlurilor emise de Fondul Proprietatea, în timp ce restul banilor vor fi plasaţi în acţiuni ale SIFurilor, ale băncilor şi ale burselor (VBV şi SIBEX).
„Oferta va fi foarte probabil suprasubscrisă, o mare parte a achiziţiilor având loc în ultimele zile ale ofertei“, spune Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest, care adaugă că, în acest caz, valoarea ofertei va fi majorată pentru a acoperi toată cererea.
Un ajutor în vânzarea unităţilor a fost oferit şi de anunţul Fondului Proprietatea referitor la data probabilă a listării. În cazul în care noul administrator, Franklin Templeton, va fi aprobat în Adunarea Generală a Acţionarilor din 6 septembrie, urcarea Fondului la cota bursei ar putea avea loc la începutul anului viitor. Conform contractului de administrare, Franklin Templeton ar trebui să listeze acţiunile Fondului în 90 de zile de la startul contractului. Perioada scurtă pentru lansarea unei oferte publice este posibilă deoarece urcarea FP la cota bursei se va face prin listare directă, fără o ofertă de vânzare.
La fel şi pachetele suplimentare de acţiuni de la Transgaz şi Transelectrica. În cazul Romgaz, va fi desfăşurată o ofertă secundară, iar dacă autorităţile se vor mişca suficient de repede, titlurile Romgaz ar putea ajunge la tranzacţionare aproape în acelaşi timp cu cele ale Fondului Proprietatea. Anul acesta, singurele listări noi la cota BVB au fost cele ale bursei în sine şi ale iFond Financial.
1,8 milioane lei este valoarea de subscriere a ofertei iFond Financial, din totalul de 2 milioane lei, cu aproape o săptămână înainte de închidere