Cursul de referinţă al euro anunţat de BNR a scăzut cu 0,96 bani (0,21%), până la 4,5442 lei, în vreme ce pentru dolar a fost stabilită o referinţă de 3,5195 lei, cu 0,05 bani mai puţin decât vineri.
În regiune, forintul maghiar se deprecia puternic în faţa euro, cu circa 1%, până la 284,9/euro, iar forintul maghiar pierdea 0,36%, până la 4,15/euro.
Faţă de închiderea de vineri de pe interbancar, leul se întărea cu 0,2%-0,3%.
"Faptul că avem un curs mai scăzut poate fi explicat, pe de-o parte, de lichiditatea relativ proastă la lei, iar, pe de altă parte, acest lucru e amplificat de BNR care mai vinde ceva valută", a declarat un dealer pentru Capital.
Potrivit acestuia, BNR acţionează de timpuriu pentru controlarea inflaţiei prin cursul de schimb, până să opereze o creştere a dobânzii-cheie.
"Când cursul era pe la 4,56-4,58, BNR nu dădea semne că va veni cu vânzare de valută. Între timp, cred că s-au gândit să ţină lucrurile sub control, în ceea ce priveşte inflaţia, prin intermediul cursului de schimb, asta până să ridice dobânda-cheie. În plus, azi au scăzut din nou plafonul la Repo la 4 miliarde lei, de la 5 miliarde săptămâna trecută", a explicat dealerul.
De frica inflaţiei, BNR ajută leul: Cursul euro coboară la minimul ultimelor 25 de zile
29 octombrie 2012, 13:31
Ultima modificare în 29 octombrie 2012, 15:31
Moneda naţională şi-a continuat luni aprecierea în faţa euro la referinţa BNR, cursul coborând cu circa un ban, până la cel mai mic nivel din ultimele 25 de zile, în condiţiile în care principalele monede din regiune pierdeau teren consitent în faţa euro. Vezi cum explică dealerii această evoluţie contrastantă a leului.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook