Semne bune pentru piață după prima lună a anului

Bursa de Valori a avut parte de un start foarte bun în 2011, în prima lună fiind înregistrată o lichiditate medie zilnică dublă față de anul trecut. Mulțumită listării Fondului Proprietatea.

Listarea Fondului Proprietatea (FP) și-a dovedit pe deplin efectele pozitive asupra bursei în luna ianurie, deși numărul ședințelor de tranzacționare la care a participat a fost de numai cinci (dintr-un total de 21 de ședințe). Valoarea tranzacțiilor încheiate cu titluri FP s-a ridicat la 550 milioane lei, mai mult de jumătate din totalul de 1,04 miliarde lei realizat de întreaga piață. Titlurile FP au dublat și lichiditatea medie zilnică a întregii luni, care a ajuns la 48,4 milioane lei față de media de anul trecut de 22 milioane lei. Pe locul secund în topul lichidității din ianuarie s-au aflat acțiunile Băncii Române pentru Dezvoltare – Groupe Société Générale, cu un total de 84,2 milioane lei, iar pe locul al treilea a fost OMV Petrom, cu 66,6 milioane lei.
Cotația FP a scăzut în primele patru ședințe de la 0,6495 lei pe acțiune până la 0,615 lei. „Corecțiile sunt normale în condițiile acumulării unei presiuni la vânzare de-a lungul timpului, iar primele zile la tranzacționare sunt, în general, mai volatile, fiind de așteptat stabilizarea volumului zilnic în următoarele săptămâni“, spune Daniela Ropotă, analist la Intercapital Invest.
Primele sesiuni de tranzacționare din februarie au arătat că majoritatea celor care vroiau să vândă la cotația de o,6 lei au și încheiat tranzacțiile. Cotația FP a trecut pe creștere, ajungând până la 0,638 lei pe acțiune și pe volume în scădere față de primele zile de la listare.
Răsturnare în topul intermediarilor
Alături de investitorii care au cumpărat ieftin titluri FP în ultimii ani (nu acționarii care au primit titlurile drept despăgubire), principalii câștigători de pe urma listării sunt intermediarii. Topul intermediarilor din ianuarie s-a modificat substanțial după intrarea FP în ringul bursier, cu o urcare neașteptată a Intercapital Invest pe locul al treilea, cea mai bună clasare a casei independente de brokeraj. Valoarea transferurilor intermediate de Intercapital s-a ridicat la 107,5 milioane lei, corespondentul unei cote de piață de 5,49%.
Pe primul loc în top s-a clasat KBC Securities, broker care se bazează în principal pe investitorii instituționali, cu un total de 386,2 milioane lei (cotă de piață de 19,72%), iar pe locul secund, UniCredit CAIB Securities, cu 321,9 milioane lei (cotă de 16,44%). Brokerii din consorțiul de intermediere a listării s-au clasat abia pe următoarele locuri, ING Bank, cu 101,1 milioane lei (locul patru), Raiffeisen Capital & Investment, cu 91,8 milioane lei (locul cinci), și BRD, cu 67,4 milioane lei (locul opt).
Influența piețelor externe poate fi determinantă pentru evoluția BVB și FP, mai ales în cazul fondurilor de investiții, principalii clienți KBC și UniCredit. Pe piața americană, indicele DJIA (Dow Jones Industrial Average) a depășit, zilele trecute, pragul psihologic de 12.000 de puncte, nivel la care nu a mai ajuns de doi ani și jumătate. Perspectivele piețelor internaționale nu sunt însă foarte bune în prezent în condițiile în  care tulburările sociale din Orientul Mijlociu continuă, iar indicatorii macroeconomici nu și-au revenit încă semnificativ.
Pentru intermediarii locali care se bazează pe investitorii de retail, cum este Intercapital Invest, influența externă este mai puțin importantă. Din păcate, investitorii mici din țara noastră nu au forța de a mișca puternic piața așa cum o fac fondurile de investiții specializate.
Piața așteaptă acum raportările financiare pe 2010 ale companiilor listate, din care se pot stabili posibilitățile de creștere ale cotațiilor și valoarea dividendelor ce ar putea fi oferite. Banca Transilvania, una dintre companiile importante care și-a anunțat deja rezultatele preliminare, a înregistrat anul trecut un profit net de 97,8 milioane lei, în creștere cu 58%, și venituri de 1,48 miliarde lei, în urcare de 15%. Cifrele au fost primite bine de către investitori, titlurile TLV urcând în topul tranzacțiilor în ședințele ulterioare, chiar dacă cotația a rămas în jurul valorii de 1,4 lei pe acțiune.
OMV Petrom, care consemnează o creștere de peste 9% în acest an și a fost pe locul secund în topul preferințelor investitorilor, demonstrează cel mai bine cum piața poate reacționa diferit de opinia publică. În timp ce rafinăriile și benzinăriile Petrom sunt blamate de cetățeni pentru lipsa de transparență în ceea ce privește prețul carburanților (ceea ce presupune existența unor marje „prea mari“ de profit), investitorii văd oportunități în evoluția titlurilor SNP. Oportunități care vin, pe de o parte, din creșterea cotației barilului de petrol (la circa 100 de dolari), iar pe de altă parte, din preconizata vânzare pe bursă a unui pachet de 9,84% din acțiuni, deținut de statul român. Conform informațiilor apărute, vânzarea ar trebui să aibă loc luna viitoare.
Bursa de Valori București ar mai putea avea parte de susținere și din zona discuțiilor pe care le are pentru fuziunea cu Bursa de la Sibiu, operațiune pe care investitorii o consideră de bun augur pentru piața autohtonă de capital.
Corecțiile FP sunt normale în condițiile acumulării unei presiuni la vânzare de-a lungul timpului, iar primele zile de tranzacționare sunt, în general, mai volatile.
Daniela Ropotă, analist la Intercapital Invest