Semne bune pentru piaţă

După o perioadă destul de lungă în care piaţa a reacţionat preponderent în funcţie de aversiunea faţă de risc a investitorilor, în această săptămână, au apărut semne că normalitatea şi-a intrat în drepturi, fluctuaţiile dolarului fiind, în mare măsură, determinate de datele macroeconomice publicate. Dolarul s-a înscris pe un trend uşor descendent, iniţiat de discursul lui Ben Bernanke în faţa comisiei de specialitate a Senatului american, din care a rezultat că ec

După o perioadă destul de lungă în care piaţa a reacţionat preponderent în funcţie de aversiunea faţă de risc a investitorilor, în această săptămână, au apărut semne că normalitatea şi-a intrat în drepturi, fluctuaţiile dolarului fiind, în mare măsură, determinate de datele macroeconomice publicate. Dolarul s-a înscris pe un trend uşor descendent, iniţiat de discursul lui Ben Bernanke în faţa comisiei de specialitate a Senatului american, din care a rezultat că economia americană, cu toate reducerile agresive ale dobânzii de referinţă, încă se mai află în faţa unor riscuri de slăbire accentuată. La numai o zi după, a fost publicat indicele de încredere a consumatorului, elaborat de Universitatea din Michigan, care a scăzut, în luna februarie, la 69,6, cea mai mică valoare înregistrată în ultimii 16 ani, faţă de 75, estimări, şi faţă de 78,4, valoarea din ianuarie.

Scăderea dolarului în raport cu euro (de la 1,4547, minimul sesiunii din 14 februarie, până la peste 1,4700) a fost întreruptă, pe 20 februarie, de publicarea datelor despre inflaţie. Indicele preţurilor de consum a crescut cu 0,4% în ianuarie, faţă de 0,3%, estimări, în timp ce valoarea „core“ (din care s-au exclus alimentele şi energia) a crescut cu 0,3%, faţă de 0,2%, estimări. Dacă setul iniţial de date alimenta speculaţia că FED va reduce pe 18 martie dobânda de referinţă cu 0,75%, datele despre inflaţie au scăzut aşteptările de reducere la numai 0,5%, ceea ce a stopat, cel puţin pentru moment, declinul dolarului.

În afară de tranzacţionarea bazată pe date, am putut constata şi un uşor reviriment al strategiilor „carry-trades“, dolarul scăzând şi în raport cu monedele purtătoare de dobândă mare, ceea ce înseamnă că investitorii au început să „rişte“. Aspectul este extrem de îmbucurător, pentru că, în acest mod, pieţele financiare pot reveni la normal.

sursa: www.wbs.ro