Atenție mare! Semnele care arată că peștele este stricat. Dacă plănuiți o masă de pește și ați pornit la cumpărături, trebuie să cunoașteți câteva reguli de aur.
Aspectul cărnii de pește vă poate spune multe despre calitatea sa și despre modul în care a fost manipulat înainte de a ajunge pe tarabă. Asta vă poate ajuta să faceți alegeri mai bune și să vă asigurați că aduceți acasă un produs proaspăt, care nu vă pune sănătatea în pericol.
De ce apar denivelări în carnea de pește?
De exemplu, o preocupare comună în rândul cumpărătorilor este prezența unor găuri sau denivelări în carnea peștelui. Aceste goluri, adesea văzute ca rupturi în fibrele musculare, nu sunt doar niște defecte ”de fabricație”; sunt un semn clar că peștele nu a fost manipulat cu grijă, potrivit Tastingtable.
Carnea de pește este delicată, iar manipularea brutală în timpul prinderii, prelucrării sau transportului poate cauza ruperea mușchilor, creând aceste denivelări sau goluri. Acest lucru se poate întâmpla în orice etapă, de la barca pescarilor, până la magazin, dar rezultatul este același: un file compromis.
Când este gătit, peștele cu acest tip de deteriorare tinde să devină moale – pierzându-și textura fermă, caracteristică peștelui proaspăt, care a fost manevrat cum trebuie.
Alte semne care indică prospețimea peștelui
De obicei, peștele vechi poate fi verificat pe baza texturii sale moale și a mirosului înțepător. Un pește care nu este proaspăt poate provoca intoxicații alimentare, care duc la simptome neplăcute precum greață, dureri abdominale, diaree, febră, oboseală.
Atenție mare la miros și la culoare
Dacă au trecut mai mult de 24 de ore de la cumpărare, există câteva semne care indică faptul că un pește nu mai este proaspăt. Astfel, peștele alterat poate avea un miros înțepător, de amoniac, o textură foarte moale și chiar o nuanță decolorată a cărnii.
Odată gătit, somonul rezistă până la patru zile, dacă este ținut în frigider, într-un recipient rezistent la umiditate. După patru zile, căutați semne de alterare precum mirosul de acru și textura moale. Țineți cont că un somon proaspăt are culoarea roz sau oranj, are o textură fermă și este marcat cu linii albe, distincte.
Cu excepția cazului în care intenționați să consumați peștele în una-două zile, ar trebui să-l congelați întotdeauna pentru ca peștele să-și păstreze aroma, textura și valoarea nutritivă. Din păcate, atunci când este ținut la frigider, și nu este congelat, poate să se altereze în decurs de una sau două zile.
Ochii peştelui proaspăt trebuie să aibă corneea perfect transparentă, convexă şi cu pupilele negre. Dacă peștele se află la vânzare de prea mult timp, atunci corneea se deteriorează, devine concavă şi îşi pierde din transparenţă.
Peștele proaspăt este elastic și nu se deformează
Un alt lucru care este ușor de verificat ține de elasticitate. Dacă îl împingi cu degetul, peştele proaspăt este elastic şi nu se deformează. Dacă este alterat, carnea lui este moale ca plastilina şi la apăsare în acel loc rămâne o denivelare.
În cele din urmă, uitați-vă la ambalaj și depozitare. Peștele trebuie refrigerat corespunzător sau așezat pe un pat gros de gheață proaspătă, zdrobită, care nu se topește, ceea ce ajută la menținerea prospețimii și calității sale până când este timpul să fie gătit.