Un polițist din SUA a explicat semnele care pot indica faptul că un șofer se află sub influența alcoolului. Conducerea sub influența alcoolului reprezintă una dintre principalele cauze ale accidentelor grave, deoarece alcoolul reduce timpii de reacție și îi face pe șoferi să-și supraevalueze abilitățile de conducere.
Potrivit datelor oficiale ale Uniunii Europene, unul din patru decese în accidente rutiere din UE este direct legat de consumul de alcool. Aceasta evidențiază urgența combaterii acestui fenomen, notează Car and Motor.
Testele de alcoolemie reprezintă un instrument esențial pentru poliție în evaluarea nivelului de alcool din sângele șoferilor pe drumuri.
Semne că un șofer conduce sub influența alcoolului
Un prim semn care poate indica prezența alcoolului în sânge este neactivarea farurilor, deși la majoritatea autoturismelor moderne acestea se aprind automat. Deși orice șofer, chiar și unul lucid, ar putea uita să aprindă luminile, poliția americană consideră acest comportament suspect.
Alte semne ale unui șofer aflat sub influența alcoolului includ mișcările bruște ale vehiculului. Un șofer beat pierde adesea capacitatea de a percepe corect timpul și distanța, ceea ce poate duce la frânări bruște sau accelerări neașteptate. Polițiștii din Texas au subliniat aceste indicii pentru a ajuta la identificarea șoferilor intoxicați cu alcool și pentru a preveni accidentele rutiere.
De asemenea, un șofer băut poate conduce cu viteză foarte mică din cauza amețelii sau a pierderii simțului vitezei. Alcoolul diminuează reflexele, iar timpul de reacție la stimulii vizuali este mult redus. Astfel, șoferul poate devia involuntar de pe banda sa, având dificultăți în a menține o traiectorie constantă.
Conform Codului Rutier din România, șoferii care conduc sub influența alcoolului se expun unor pedepse severe.
Peste 560 de permise de conducere, reținute
Amintim că săptămâna trecută, în România, autoritățile au reținut peste 560 de permise de conducere, dintre care 48 au fost suspendate pentru consum de alcool, conform datelor furnizate de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).
Autoritățile au anunțat într-un comunicat că polițiștii au desfășurat acțiuni la nivel național sâmbătă, 2 noiembrie, cu scopul de a preveni faptele antisociale.
În cadrul acțiunilor desfășurate, polițiștii au organizat 406 intervenții și au răspuns la 2.831 de evenimente, dintre care 2.400 au fost semnalate de cetățeni prin apeluri la 112.
De asemenea, au fost identificate 15 persoane aflate sub urmărire națională și internațională, pentru care au fost luate măsurile legale corespunzătoare.
În urma cercetărilor efectuate, au fost dispuse 39 de măsuri preventive, conform informațiilor furnizate de Inspectoratul General al Poliției Române. Mai multe puteți citi aici.