Oboseala, palpitațiile, durerea în piept, dificultățile de respirație, amețeala, scăderea poftei de mâncare și pierderea în greutate pot fi manifestările unei afecțiuni severe, care poate duce la complicații grave. Stenoza aortică înseamnă îngustarea sau chiar înfundarea valvei aortice, una dintre valvele inimii, care asigură circulația sângelui de la nivelul cordului spre alte organe.
Netratată, stenoza aortică poate duce la probleme de sănătate potențial fatale, provocând insuficiența cardiacă, edem pulmonar, tulburări de ritm cardiac și chiar stop cardiorespirator. De aceea, o persoană care se confruntă cu aceste semne și simptome trebuie să se prezinte cât mai repede la o consultație de cardiologie, pentru stabilirea diagnosticului și recomandarea tratamentului adecvat.
Există mai multe opțiuni de tratament pentru stenoza aortică, iar medicul va decide care este cea mai potrivită pentru fiecare pacient în parte. Operația pe inimă poate fi indicată pacienților care pot suporta o intervenție chirurgicală complexă, pentru că această procedură implică repararea sau înlocuirea valvei aortice, în funcție de indicație. Repararea valvei este rareori folosită, pentru că, de cele mai multe ori, stenoza aortică este diagnosticată într-un stadiu avansat, când valva aortică nu mai poate fi reparată și trebuie să fie înlocuită cu o proteză valvulară.
Atunci când intervenția pe cord deschis prezintă riscuri prea mari, medicul poate recomanda procedura TAVI – implantarea transcateter a valvei aortice. Acest tratament de cardiologie intervențională constă în montarea unei proteze valvulare aortice prin abord endovascular, cu ajutorul unui cateter, care este introdus prin artera femurală, până la nivelul inimii. Intervenția are numeroase avantaje pentru pacienți – risc redus de complicații, recuperare rapidă și durată scurtă de spitalizare. Rezultatele obținute sunt foarte bune și pe termen lung.
O altă procedură de cardiologie intervențională utilizată pentru tratamentul stenozei aortice este valvuloplastia percutanată cu balon. Procedura constă în introducerea unui tub subțire, prevăzut cu un balon în capăt, până la nivelul valvei îngustate, unde este umflat, pentru a o lărgi. Balonul este apoi dezumflat și retras.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la investigații performante pentru diagnosticul stenozei aortice și la toate procedurile de tratament disponibile, în funcție de indicația medicală stabilită. Intervențiile chirurgicale se desfășoară într-un bloc operator ultramodern, complet digitalizat, conectat la o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară de asemenea complet digitalizată, acreditată ca secție ATI de categoria I, cu nivel de competență extinsă.
Atunci când este indicat tratament intervențional, procedurile sunt realizate în deplină siguranță în Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din România dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7.