Semnele crizei. Românii nu se mai ating da casele noi. Disperare în piața imobiliară

Prețurile în creștere și dobânzile mari pentru credite îi fac pe români să ebite să își mai cumpere locuințe. În ultimele trei luni abia dacă s-au făcut câteva tranzacții, iar brokerii din domeniu încep deja să caute explicații tehnice, pe un tipar întâlnit și înainte de criza din 2008.

Fie că s-a întâmplat din cauza crfeșterii ROBOR, din cauza majorării prețurilor ori, așa cum le place celor din domeniu să creadă, din cauza faptului că precontractele nu se înregistrează ca tranzacții, piața imobiliară se află într-un moment dificil.

Vânzările marchează record negative după record negative. O arată și o analiză realizată de Libertatea, care a cerut opinia unor sepcialiști din mai multe domenii.

În luna septembrie, vânzările de locuințe s-au situat la nivel național la 42.522 de imobile, cu 26% mai puțin față de luna septembie anul trecut, în vreme ce în București scăderea este 50%, potrivit informațiilor furnizate de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI.

În luna septembrie, vânzările de locuințe s-au situat la nivel național la 42.522 de imobile, cu 26% mai puțin față de luna septembie anul trecut, în vreme ce în București scăderea este 50%, potrivit informațiilor furnizate de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Consultantul financiar Adrian Bența, de exemplu,  are două explicații.

 

‘Am putea să le încadrăm la semnele incipiente ale unei crize. Avem două posibile cauze: 1 – fie faptul că s-a ajuns la o satisfacție a cererii, vedem că se construiește peste tot și cine a vrut locuință, și-a cam luat; 2- fie disponibilitatea oamenilor de a plăti nu mai e așa mare și mai stau în expectativă. Prețurile au crescut cam mult și nu e normal’, ne-a declarat el.