Recent, un documentar difuzat în Marea Britanie privind povestea prezentatoarei TV Julia Bradbury, diagnosticată cu cancer la sân a arătat o perspectivă șocantă asupra mastectomiei duble și a intervenției chirurgicale de reconstrucție a sânilor, scrie Dailyrecord.
În documentarul ITV ”Breast Cancer And Me”, Julia Bradbury, mamă a trei copii, a permis echipelor TV să intre în spital și să surprindă cele mai dureroase și dure momente prin care a trecut.
Curajul acestei femei de 51 de ani de a-și împărtăși experiențele va încuraja mai multe femei să-și verifice sânii și să meargă la medicul de familie, spune Dr Khan.
Un nou raport Public Health Scotland a arătat o scădere cu 40% a testelor de depistare a cancerului de sân în timpul pandemiei, în timp ce organizația de caritate Breast Cancer Now a estimat că până la un milion de femei au ratat programările la mamografie din cauza Covid-19.
„Documentarul a reamintit efectele cancerului de sân, care schimbă radical viața femeilor, afectând una din șapte femei din Marea Britanie”, spune Dr. Khan, subliniind cât de importantă este nevoia de conștientizare.
Semnele cancerului la sân și cum se verifică
Potrivit chirurgului oncoplastic Lucy Khan, verificarea sau examinarea sânilor este extrem de importantă pentru orice femeie.
Un motiv pentru care femeile se prezintă la medici cu o formă avansată de cancer este că nu au recunoscut semnele timpurii. Cancerul de sân se poate vindeca atunci când este depistat din timp, înainte de a se răspândi în afara sânului.
Când ar trebui să facem această operațiune
Lucy Khan a vorbit despre toate simptomele, mai puțin cunoscute, la care femeile trebuie să fie atente. Cel mai bun moment pentru a verifica sânii este adesea după un duș sau o baie. Ar trebui verificată partea din față a pieptului.
Aceasta include sânii și claviculele, sub și deasupra axilelor. Această operațiune trebuie făcută cel puțin o dată pe lună.
În primul rând, trebuie să vă analizați sânii tăi în oglindă.
Schimbare în formă sau dimensiune, erupție cutanată
Există vreo schimbare în formă sau dimensiune a sânilor, astfel încât unul să fie mai mare sau mai mic decât celălalt?
Sfarcul este tras în interior sau are o formă diferită de cea normală? Aveți o erupție cutanată sau modificări ale pielii la sân? Acestea pot fi semne al unui cancer care afectează pielea.
Durerea persistentă la sân sau scurgerea unui lichid din mamelon sunt alte simptome ale bolii. Cel mai indicat lucru este să consultați imediat medicul de familie.
Este extrem de important ca femeile să fie conștiente de cum arată și se simt sânii lor, cum se schimbă pe parcursul menstruației și cum arată în oglindă.