O nouă criză va lovi omenirea! Milioane de oameni ar putea să-și piardă viața din cauza ei
O persoană importantă din domeniul sănătății la nivel mondial a avertizat că lipsa din ce în ce mai acută de alimente poate reprezenta o amenințare la adresa sănătății asemănătoare cu cea pe care a avut-o pandemia de coronavirus.
Directorul executiv al Fondului mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei și malariei, Peter Sands, a oferit un interviu în care a declarat că majorările de prețuri ale alimentelor și a energiei ar putea duce la decesul a milioane de oameni atât direct, cât și indirect.
„Penuria de alimente funcționează în două moduri. Unul dintre ele este tragedia oamenilor care chiar mor de foame. Dar, în al doilea rând, există faptul că, adesea, un număr mult mai mare de oameni sunt prost hrăniți, ceea ce îi face mai vulnerabili la bolile existente”, a spus el pentru Reuters.
Peter Sands a declarat că omenirea nu ar trebui să facă greșeala de a se preocupa doar de crizele care seamănă cu cea produsă de pandemia de coronavirus.
„Nu este la fel de bine definit ca un agent patogen nou-nouț care apare cu simptome noi și distincte. Dar ar putea fi la fel de mortal”, a spus el.
Sistemele de sănătate trebuie pregătite
În timp ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că 15 milioane de oameni ar fi putut muri din cauza COVID-19, directorul executiv al Fondului mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei și malariei spune că sistemele de sănătate trebuie consolidate pentru ca acestea să fie pregătite pentru repercusiunile penuriei de alimente, ceea ce face parte din atribuțiile Fondului Global.
Potrivit sursei anterior citate, Fondul, cu sediul la Geneva, în Elveția, își propune să strângă 18 miliarde de dolari pentru a stimula sistemele de sănătate, pentru a lupta împotriva celor trei boli principale din titlul său și pentru a inversa regresele cauzate de pandemie. Acesta a strâns puțin peste o treime din obiectivul său pentru perioada 2024-2026.
Rusia și Ucraina reprezintă peste un sfert din exporturile globale de grâu
Împreună, Rusia și Ucraina reprezintă peste un sfert din exporturile globale de grâu și sunt mari exportatori de ulei și îngrășăminte. Oferta acestor produse de bază cheie a scăzut substanțial în ultimele luni din cauza insecurității, a sancțiunilor care limitează exporturile și a dificultăților de a ajunge pe piețele globale.
Pentru ca situația să devină și mai gravă, această scădere a aprovizionării coincide cu condițiile de ”stres hidric ”din alte țări majore exportatoare de alimente – inclusiv Statele Unite și India.
Organizația Meteorologică Mondială avertiza încă de anul trecut, înainte de izbucnirea războiului, că majoritatea țărilor nu sunt bine echipate pentru a face față a ceea ce OMM consideră a fi o criză globală a apei cauzată de schimbările climatice și creșterea populației.
Prețurile globale deja ridicate la alimente sunt în creștere și au împins Indicele prețurilor la alimente al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, care urmărește modificările lunare ale prețului mărfurilor, la cel mai înalt nivel din anii 1990.