De ce este 1 Decembrie Ziua Națională a României. Semnificația istorică a zilei

1 decembrie, ziua nationala a romaniei, parada

SURSA FOTO: Dreamstime

Pentru români, ziua de 1 Decembrie nu reprezintă doar începutul iernii. Această dată marchează unirea Transilvaniei, Basarabiei și Bucovinei cu Vechiul Regat Românesc, din anul 1918. Cu toate acestea, Ziua Națională a României nu a fost mereu sărbătorită în prima zi a lunii decembrie.

Semnificația zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României

De ce este 1 Decembrie Ziua Națională a României? Românii au ales să sărbătorească Ziua Națională în această zi deoarece Marea Unire s-a realizat pe 1 Decembrie 1918.

1 Decembrie reprezintă o zi deosebit de semnificativă pentru România, marcând Marea Unire din 1918. În perioada antebelică, la început de secol XX, diverse teritorii locuite de români se găseau sub diverse stăpâniri străine.

Pe fundalul sfârșitului Primului Război Mondial și al destrămării marilor imperii, liderii români au convocat o adunare națională la Alba Iulia. Ea a avut loc în data de 1 decembrie 1918. La această adunare au participat delegați din regiunile Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș.

La această adunare de la Alba Iulia, desfășurată în contextul sfârșitului Primului Război Mondial și al prăbușirii marilor imperii, reprezentanții români au aprobat o declarație solemnă de unire a acestor regiuni cu Regatul României, marcând astfel momentul Marii Uniri.

Astfel, a fost adoptată rezoluția de unire a Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul României. Acest act este un moment crucial în formarea României. Ulterior, ziua de 1 Decembrie a fost adoptată drept Ziua Națională a României.

Ulterior, pe 11 decembrie 1918, Regele Ferdinand I a semnat legea care transforma în realitate unirea acestor teritorii.

După momentul din 1918, Ziua Națională a României a fost celebrată în diferite zile. Abia după căderea regimului instaurat de Nicolae Ceaușescu, data a fost oficial recunoscută.

Potrivit tradiției, românii sărbătoresc acest moment special prin numeroase evenimente specifice. Printre acestea amintim paradele militare și alte tipuri de manifestații publice.

Când era sărbătorită Ziua Națională înainte de 1989

Până în anul 1948, Ziua Națională era sărbătorită pe 10 mai. Data marca momentul ratificării Declarației de Independență față de Imperiul Otoman în 1877. Totodată, ziua coincidea cu momentul când Carol I a pășit pentru prima dată pe pământ românesc în calitate de monarh, în anul 1866.

În perioada regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu, Ziua Națională a României a fost marcată pe 23 august. În acest fel, se celebra momentul răsturnării guvernului pro-fascist condus de mareșalul Ion Antonescu.

Pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, Adunarea Națională a Românilor din Transilvania și Ungaria s-a reunit pentru a proclama unirea teritoriilor locuite de români. Legea a fost semnată de Regele Ferdinand, la 11 decembrie, marcând momentul decisiv al Marii Uniri.

„Pământurile numite în rezoluția Adunării Naționale de la Alba-Iulia din 18 noiembrie 1918 sunt și rămân unite pentru totdeauna cu Regatul României”, decreta Regele Ferdinand.

Ziua națională a României, 1 Decembrie, a fost stabilită oficial după Revoluția Română din 1989, care a pus capăt regimului lui Ceaușescu. Prima sărbătoare de acest fel a fost organizată la Alba Iulia.