Indicatorul rutier pe care puțini șoferi în recunosc! Ce reprezintă, de fapt, acesta. Este extrem de important
Anumiți șoferi din România au probleme atunci când întâlnesc acest semn de circulație, deoarece puțini știu ce semnifică acesta. Mai precis, este vorba despre semnul de circulație care poartă numele de staționare alternantă.
Acesta poate fi regăsit pe sectoarele de drum în locurile în care staționarea mașinilor nu este permisă în zilele pare. Indicatorul face parte din categoria celor care interzic sau restricționează.
De asemenea, semnul de circulație staționare alternantă are și o pereche, fiind vorba despre cel care poate fi întâlnit pe sectoarele de drum în locurile în care staționarea mașinilor este interzisă în zilele impare.
Cum se diferențiază cele două semne de circulație care pun probleme șoferilor?
Pentru a face diferența între cele două, cei care au făcut designul acestui semn de circulație au folosit culori diferite tocmai pentru a reține mai rapid ce semnifică fiecare dintre ele.
Așadar, indicatorul staționare alternantă este rotund, are fondul albastru și este mărginit. De asemenea, el este tăiat cu o dungă roșie. Pentru zilele pare, acesta prezintă două linii verticale albe.
Codul Rutier mai arată că, pentru zilele impare, indicatorul are o singură linie verticală albă, tăiată de semnul de interzicere care are culoarea roșie.
Șoferii au probleme și cu indicatorul ”Alte pericole”
Acum că am stabilit care este de fapt treaba cu indicatorul staționare alternantă, putem trece la un alt semn de circulație care și el aduce câteva probleme participanților la trafic. Este vorba despre semnul alte pericole, cel care este un triunghi pe fond alb și margini roșii. În mijlocul acestuia se regăsește semnul exclamării.
Indicatorul se regăsește cu 50-200 de metri înaintea locurilor considerate periculoase pentru șoferi. Acesta este plasat doar în cazul în care Codul Rutier nu prevede niciun alt indicator de circulație specific pentru zona respectivă.
Codul Rutier mai prevede ca, atunci când șoferii văd acest semn de circulație, să reducă viteza și să circule cu mare atenție.
Ca un mic reminder, Codul Rutier de la noi din țară prevede mai multe semne de circulație, grupate în câteva categorii, astfel:
- de informare turistică
- panouri adiționale
- indicatoare instalate la trecerea cu calea ferată
- indicatoare kilometrice
- mijloace auxiliare de semnalizare a lucrărilor
- indicatoare rutiere temporare
- de avertizare
- de interzicere sau restricție
- de prioritate
- de obligare
- de informare
- de orientare