Astfel. managerii de spitale vor putea debloca posturile vacante, blocate din 2009, în funcţie de necesităţile existente cu privire la personalul medical: medici, asistente, infirmiere sau îngrijitoare. Totodată, în funcţie de condiţiile normative şi bugetare ale spitalului, managerii vor putea să scoată la concurs anumite posturi.
În expunerea de motive din propunerea legislativă avizată favorabil de Senat, se arată că instituţiile medicale din România se confruntă cu o criză majoră de personal medical, fapt care prejudiciază continuitatea asistenţei medicale prin liniile de gardă, dar şi activitatea curentă în spitale, cât şi în ambulatoriile de specialitate sau de medicina primară.

Potrivit iniţiatorilor deciziei, în ultimii ani în România, exodul cadrelor medicale a luat proporţii îngrijorătoare: adica 30% au migrat deja, iar circa 70% şi-au manifestat intenţia de a pleca în viitor.

Acum câteva zile, Federaţia Solidaritatea Sanitară din România (FSSR) lansa un apel în care spunea că noua lege a sănătăţii trebuie să elimine deficitul cronic de personal din sistemul sanitar, fenomen care s-a acutizat începând cu anul 2008, care afectează pe termen lung în primul rând pacienţii.