Liderul majorităţii democrate în Senat Harry Reid a precizat că un vot va avea loc, aşa cum s-a prevăzut, vineri, în legătură cu Yellen, dar că va fi pur procedural şi că votul de învestire va avea loc după sărbători.
O serie de alte nominalizări au fost amânate, se pare din cauza republicanilor, care ar dori să le contracareze.
Actuala vicepreşedintă a FED, Janet Yellen, a fost nominalizată pe 9 octombrie de către preşedintele Barack Obama să îl înlocuiască pe Ben Bernanke, care părăseşte funcţia pe 31 ianuarie 2014. Mandatul este de patru ani.

Nominalizarea lui Yellen a fost aprobată de Comisia pentru bănci din cadrul Senatului pe 21 noiembrie. Confirmarea în plenul Senatului este ultima etapă a procesului.

Prima femeie la conducerea FED

La începutul lunii octombrie, Barack Obama declara că a luat în considerare "numeroşi factori" pentru a face această alegere, între care necesitatea "unei politici monetare sănătoase pentru a controla inflaţia şi pentru a crea locuri de muncă".
"Am găsit aceste calităţi la Janet Yellen", care va deveni, în cazul în care candidatura sa va fi confirmată de Senat, prima femeie ce va deţine preşedinţia Rezervei Federale, a asigurat el.
"Ea şi-a demonstrat calităţile de lider şi este dură", a declarat el. "Ea este extraordinar de calificată pentru acest rol", a declarat preşedintele, remarcând că Yellen a "tras semnalul de alarmă de timpuriu cu privire la bula imobiliară şi excesele sectorului privat", o referire la criza din 2008 din care Statele Unite încă nu şi-au revenit complet.
Alegerea lui Yellen era aşteptată după ce fostul consilier al lui Obama, Lawrence Summers, a renunţat să mai candideze pentru acest post având în vedere opoziţia previzibilă din Congres.
În cazul în care Senatul o confirmă în funcţie, Janet Yellen, în vârstă de 67 de ani, va fi prima democrată la conducerea băncii centrale după plecarea lui Paul Volcker în 1987, şi prima femeie care conduce această instituţie.