Senatorii au adoptat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind ratificarea scrisorii cu FMI.

Parlamentarii PSD şi PNL s-au pronunţat împotriva actului normativ pentru că Executivul nu a dat dovadă de transparenţă în privinţa utilizării banilor primiţi de la FMI.

Senatorii au adoptat luni o ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind ratificarea scrisorii de intenţie semnată în februarie de autorităţile române cu FMI, pentru suplimentarea părţii din împrumut alocată Ministerului Finanţelor Publice cu 383 milioane drepturi speciale de tragere.

Parlamentarii social democraţi acuză lipsa de transparenţă în folosirea banilor

Senatorii PSD au criticat modalitatea în care Guvernul a negociat cu FMI. Astfel, senatorul PSD Gheorghe Marcu a remarcat, la dezbateri, că în ultimele zece luni România a semnat trei scrisori cu FMI, ceea ce, în opinia sa, arată că Executivul nu are capacitatea de a prognoza evoluţia indicatorilor economici.

El a apreciat că actualii guvernanţi nu au găsit un model sustenabil de creştere economică şi că există riscul de intrare a României într-un cerc vicios al îndatorării.
„Din cer ninge sau plouă în funcţie de vreme, dar bani vin numai din muncă”, a spus senatorul social-democrat.

Colegul său de partid Sorin Bota a anunţat că PSD se va abţine de la vot pentru faptul că nu există transparenţă în utilizarea acestui împrumut. El a arătat că senatorii urmează să acorde un vot post-factum.
Bota a cerut reprezentantului Guvernului să pună la dispoziţia Comisiei pentru buget-finanţe ce s-a întâmplat cu împrumutul de la FMI, unde a fost repartizat şi pe ce au fost cheltuiţi banii.

Senatorii PNL nu vor vota proiectul de lege

Senatorul liberal Ioan Ghişe a anunţat, de asemenea, că senatorii PNL nu vor vota acest proiect de lege. El a susţinut că împrumutul de 20 de miliarde de euro a fost făcut fără să existe o bază legală.

Ghişe a spus că fiecare cetăţean este obligat să plătească o datorie de 1.500 de euro fără ca reprezentanţii săi legali, respectiv membrii Parlamentului, să-şi fi dat acordul.
El a spus că un număr restrâns de persoane au decis în privinţa acestui împrumut, uzurpând dreptul în acest sens al Parlamentului.

În replică, senatorul PDL Dumitru Oprea a arătat că toată procedura prin care a fost luat împrumutul de la FMI a fost îndeplinită în perioada în care PSD s-a aflat la guvernare, alături de PDL. El a susţinut că banii împrumutaţi de la FMI au salvat România şi au dobânzi derizorii.

Ordonanţa de urgenţă 10/2010 ratifică scrisorea de intenţie semnată la 5 februarie şi aprobată de FMI la 19 februarie, modificând Ordonanţa de urgenţă 99/2009 privind ratificarea aranjamentului stand-by dintre România şi FMI.

Ordonanţa prevede acordarea celei de-a doua tranşe din împrumutul contractat cu UE. Proiectul a obţinut 70 de voturi pentru, 12 împotrivă şi 11 abţineri, fiind adoptat fără dezbateri.
Aceste acte au fost aprobate şi de către Camera Deputaţilor pe 17 martie. Senatul este for decizional.