Senatorii și deputații USR-PLUS au împrumutat partidul cu sume impresionante. Aceștia recunosc în declarațiile de avere că au împrumutat anul trecut partidul cu sume între 20.000 de lei și peste 300.000 de lei, transmite Radio România Actualități.
„Curios, tot anul trecut, parlamentarii USR PLUS primesc și ei bani ca împrumuturi de la persoane sau firme. Majoritatea parlamentarilor ascund însă numele celor de la care au primit banii”, arată sursa menționată.
Senatorii și deputații USR-PLUS au împrumutat partidul cu sume impresionante
„Aproape jumătate din declarațiile de avere ale parlamentarilor alianței formate din USR și PLUS conțin date din care reiese că senatorii și deputații celor două formațiuni și-au împrumutat partidele în 2020.
Investiția nu a fost una riscantă, pentru că în acest an aleșii își vor primi banii înapoi de la Autoritatea Electorală, dacă instituția în cauză nu descoperă vreo neregulă în declarațiile acestora.
Pe lângă banii dați ca împrumut la USR și PLUS, o parte dintre parlamentarii celor două partide susțin în declarațiile de avere și că au și primit împrumuturi, nu doar au dat în 2020. Ei scriu că au primit ”credite” de persoane și firme, dar refuză să menționeze cine le-a dat banii”, arată Radio România Actualități.
Un reprezentant al Agenției Naționale de Integritate a dat asigurări pentru sursa menționtă că în declarațiile de avere trebuie precizat numele și prenumele persoanelor fizice care acordă împrumuturi persoanelor care completează declarațiile de avere.
„Se precizează acest lucru și în legea de organizare a agenției, dar și în ghidul de funcționare. Trebuie completat numele și prenumele, nu să se precizeze dacă este persoană fizică sau juridică”, a transmis reprezentantul Agenției Naționale de Integritate.
Alianța USR-PLUS, actorul principal pe scena luptelor interne din politică
Au fost făcute noi victime printre proprii membri, în urma confruntărilor pentru funcțiile încă neocupate din Guvern. Sunt vizați pentru excluderea din partid alți membrii ai alianței care aplică pentru ocuparea pozițiilor secundare din Guvern. Motivul este criticarea celor doi șefi ai USR-Plus, Dan Barna și Dacian Cioloș, transmite evz.ro
Printre cei vizați se află fostul senator USR, Mihai Goțiu. Acesta a fost parlamentarul care în mandatul legislativ 2016-2020 a inițiat și a impus legea pentru DNA-ul pădurilor.
Candidatura fostului senator pentru ocuparea funcției de președinte al Gărzii de Mediu, structură guvernamentală aflată în subordinea ministerului Mediului, a fost contestată de peste 300 de membri ai USR. Trebuie menționat că a fost cerută și excluderea acestuia din partid.
„Nu renunț la candidatură. Nu plec. Așa înțeleg unii colegi ai mei din USR să ducă lupta politică, dar eu sunt pentru libertatea de opinie și nu-i voi critica”, a declarat Mihai Goțiu pentru sursa menționată.
Totuși, fostul senator va rămâne în continuare să activeze în spațiul public pentru protejarea mediului, chiar dacă cererea de excludere din USR va fi aprobată.
Constestatarii lui Goțiu din USR îi reproșează, într-o petiție publicată în online, faptul că i-a criticat în repetate rânduri pe Dan Barna și Dacian Cioloș.