Portalul OpenSecrets.org a prezentat informaţia obţinută de ‘Centrul pentru Politică Responsabilă’, un grup independent care analizează finanţarea politicienilor din SUA şi efectele acesteia asupra alegerilor şi deciziilor luate.
Miercuri, 4 septembrie, Comisia de politică externă a Senatului american a aprobat cu 10 voturi pentru, şapte împotrivă şi o abţinere o rezoluţie care îi permite preşedintelui american Barack Obama să dispună folosirea limitată a forţei militare împotriva Siria. Rezoluţia mai trebuie aprobată însă în plenul Senatului şi al Camerei Reprezentanţilor înainte de a putea fi promulgată de liderul de la Casa Albă.
Potrivit sursei citate, cei zece senatori care au aprobat rezoluţia au primit între 1 ianuarie 2007 şi 31 decembrie 2012 donaţii, în medie, în valoare de 72.850 dolari din partea companiilor din industria militară sau a lobby-iştilor lor. Cei care au votat împotriva rezoluţiei au primit, în aceeaşi perioadă, în medie 39.770 dolari. Per total, cei zece senatori care au votat în favoarea rezoluţiei au primit 728.497 dolari, iar cei opt care s-au opus au strâns 278.390 dolari, se arată în analiza citată de EFE.
Senatorul republican de Arizona, John McCain, care a pledat pentru ca SUA să furnizeze armament sau să ofere instruire opozanţilor preşedintelui Bashar Al-Assad, a adunat cele mai mari contribuţii din acest sector. Potrivit sursei, McCain a primit 176.300 dolari sub formă de donaţii din industria militară, fiind urmat de democraţii Dick Durbin, din Illinois (127.350 dolari), Timothy Kaine, din Virginia (127.350 dolari) şi Ben Cardin, din Maryland (80.550 dolari).
Printre cei care s-au opus autorizării date lui Obama de a ordona o intervenţie militară împotriva Siriei, republicanul John Barrasso, din Wyoming, a adunat cei mai mulţi bani de la cei care activează în industria militară, cu 86.500 dolari, urmat de Marco Rubio, cu 62.700 dolari, transmite EFE.
Sursa: Agerpres