Senatorul Radu Oprea, liderul grupului parlamentar al PSD, a transmis, miercuri, la dezbaterea ‘Ora Guvernului’, unde a fost invitat de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, că profiturile „foarte mari” pe care companiile le fac „speculând situaţia de criză” trebuie să fie impozitate.
Argumentul lui Oprea a fost că nu este normal ca „doar oamenii cu salarii mici să fie cei care ţin costul crizei”.”Avem nevoie de etică în afaceri? Avem nevoie de justiţie socială şi de responsabilitate? Avem nevoie de echilibru în societate? Eu zic că da (…). Vorbind despre responsabilitatea socială a companiilor, înseamnă că ele trebuie să vină şi să fie parte activă a societăţii şi să dea mult mai mult decât acest simplu lucru de a face profit, care poate pleca oriunde, astăzi, în toată lumea. Trebuie să întoarcă, prin etica companiei respective, celor care lucrează efectiv pentru ei sau zonei din care provin sau ţării unde se face profitul” a spus social-democratul.
Costul crizei e pe spatele celor cu cîștiguri mici
Oprea este de părere că nu e normal ca oamenii cu câștigurimici să susțină costul crizei. „Atunci când avem o situaţie de criză şi sunt companii care fac profituri foarte mari speculând acea situaţie de criză, profituri mult mai mari în comparaţie cu media profiturilor pe care le-au avut înainte de criză şi când îşi permiteau pe planul lor de afaceri să facă şi investiţii (…), acele profituri foarte mari trebuie să fie impozitate. Este normal ca nu doar profiturile să fie privatizate şi pierderile să fie socializate, nu este normal ca doar oamenii care au salarii mici sau din ce în ce mai mici să fie cei care ţin tot costul crizei”, a precizat Oprea.
Când e criză, e bună o contribuție de solidaritate
El a adăugat că este normal ca şi firmele să fie alături de cei care lucrează în echipa lor sau le cumpără produsele. „Şi atunci, o contribuţie de solidaritate într-o perioadă de criză cred că face bine în oricare societate care vrea să aibă un parteneriat corect între mediul de afaceri şi cetăţeni şi de aceea spun, ca social-democrat, că fără justiţie socială, fără echilibru în societate, lucrurile nu vor funcţiona bine niciodată”, a concluzionat Oprea.