Legea pensiilor speciale a trecut de Senat

Legea pensiilor speciale a fost adoptată de Senat pentru punerea în acord cu decizia CCR. Actul legislativ a fost adoptat marți după ce a fost modificat pentru a respecta decizia și modificările cerute de CCR.

Lege a fost adoptată cu 89 voturi „pentru”, 16 „împotrivă” (preponderent USR) şi o abţinere, potrivit Agerpres.

Legea urmează să fie dezbătută de Camera Deputaților

Următorul pas este dezbaterea proiectului în Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Prin amendamentele depuse la legea pensiilor speciale, se urmărește să se pună capăt „anomaliilor”.

Acestea sunt legate de plata unor pensii mai mari decât câștigurile obținute în timpul perioadei de activitate. Totodată, legea vizează calculul pensiilor bazate pe veniturile din ultima lună.

Premierul Marcel Ciolacu a făcut luni declarații pe acest subiect.

El anunța că CCR nu a cerut modificări asupra impozitării peste salariul mediu pe economie cu încă zece procente. Totodată, premierul anticipa încă un posibil atac la CCR.

„Am făcut ultimele modificări, conform cerinţei CCR. Nu mai era în discuţie impactul, fiindcă, oricum, impactul nu e pentru trecut, e pentru viitor. Nicio lege nu poate fi aplicată în trecut, tot timpul actul e pentru viitor.

S-a acceptat impozitarea peste salariul mediu pe economie cu încă zece procente şi calculul pensiei la magistraţi pe ultimele 48 de luni, pentru că singura temă a rămas în zona magistraţilor. (…)

Cred că, cu puţin efort, ar putea să treacă de Senat, ca săptămâna viitoare să treacă de Camera Deputaţilor, în eventualitatea în care există iarăşi un atac la CCR să avem timp să ne încadrăm”, a declarat prim-ministrul.

Reamintim că la data de 2 august, Curtea Constituțională a României a hotărât să trimită Legea de modificare a pensiilor speciale înapoi în Parlament, ca urmare a declarării unor articole drept neconstituționale. Această hotărâre a declanșat un proces de revizuire și reexaminare a legii pentru a remedia aspectele neconstituționale și pentru a ajunge la o legislație mai echitabilă și sustenabilă privind pensiile speciale.

Potrivit Antenei 3 CNN, perioada luată în calcul pentru pensiile magistraţilor este de 48 de luni, deși, inițial, Comisia Europeană ceruse ca pensiile lor să fie calculate în funcţie de toţi cei 25 de ani de activitate profesională.

Procentul pentru calcularea pensiilor magistraţilor a scăzut de la 85% la 80%. În plus, a dispărut perioada de graţie de cinci ani, luată în calcul pentru începerea creşterii vârstei de pensionare.