Senatul a adoptat Legea privind energia eoliană offshore

Marți, pe data de 28 februarie, Senatul a adoptat, în calitate de primă cameră sesizată, Legea privind energia eoliană offshore.

Potrivit legii adoptate de Senat, pentru a opera investițiile în energia eoliană offshore, Ministerul Energiei va iniția, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii, un studiu de specialitate, care va servi drept fundament pentru elaborarea procedurilor de concesionare și pentru desfășurarea activităților de explorare, construcție și exploatare a centralelor electrice eoliene offshore.

Studiul va avea în vedere mai multe aspecte. Printre acestea se numără determinarea perimetrelor maritime care vor fi concesionate de către Ministerul Energiei. Aceasta se va face luând în considerare potențialul eolian al acestor perimetre, capacitățile de evacuare a energiei electrice eoliene offshore, precum și restricțiile impuse de Planul de amenajare a spațiului maritim, inclusiv cele referitoare la protejarea biodiversității și a mediului înconjurător.

România ar putea produce energie eoliană offshore în 2032

Studiul va fi finalizat până la data de 30 iunie 2025. Ulterior, Guvernul va aproba perimetrele eoliene offshore și actele subsecvente necesare punerii în aplicare a legii. După aceasta, Ministerul Energiei va iniția o procedură competitivă pentru atribuirea contractelor de concesiune.

„Suntem cu un pas mai aproape de crearea unui cadru legal coerent și previzibil pentru producerea de energie eoliană offshore în țărmul românesc al Mării Negre, un obiectiv principal pe care mi l-am asumat încă din prima zi la Ministerul Energiei.

Prin producerea de energie eoliană offshore vom crește independența sistemului energetic și vom asigura o energie mai verde în casele românilor. Conform calendarului legii adoptate astăzi de Senatul României, în anul 2032 vom putea avea în Sistemul Energetici Național primul megawatt de energie eoliană produsă în Marea Neagră. (…)

Sper ca până la 1 aprilie să vedem legea în Monitorul Oficial”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, Primaria Bucuresti
Sebastian Burduja; SURSA FOTO: Facebook

Independența energetică este esențială

Recent, Sebastian Burduja a subliniat importanța crucială a independenței energetice pentru România.

Declarațiile sale vin în urma împlinirii a doi ani de la debutul invaziei ruse în Ucraina. Acest conflict a evidențiat și mai mult necesitatea independenței energetice la nivel național.

Burduja subliniază că este crucial ca producția energetică să crească, în special cea provenită din surse curate și nepoluante. El a evidențiat și alte elemente importante în cadrul strategiei energetice naționale:

  • gazele de pe teritoriul ţării şi cele din Marea Neagră;
  • o producţie mai mare de hidrogen;
  • terminale de gaz lichefiat;
  • o mai bună interconectare cu ţările vecine.

Mai multe puteți citi aici.