Proiectul de lege inițiat de către USR prevede ca perioada în care aceștia au furnizat servicii psihologice să fie asimilată vechimii în muncă, dar numai în anumite condiții.
Parlamentarii USR susțin că măsura propusă va permite psihologilor care lucrează în sectorul privat să participe la concursurile organizate de instituţiile din sistemul public prin asimilarea ca vechime în muncă a activităţii desfăşurate, ceea ce reprezintă un pas înainte spre asigurarea accesului la locuri de muncă în instituţii publice pe bază de competiţie publică.
Care sunt condițiile ce trebuie îndeplinite?
Actul normativ prevede că perioada în care psihologul cu drept de liberă practică ce îşi exercită profesia într-una din formele de organizare prevăzute de lege a furnizat servicii psihologice prin desfăşurarea activităţilor specifice este asimilată vechimii în muncă, fără a se lua în considerare perioada în care acesta a avut suspendată calitatea de membru al Colegiului Psihologilor din România, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
- serviciile psihologice furnizate au produs venituri nete în anul de referinţă a căror valoare este cel puţin egală cu nivelul a 12 salarii de bază minime pe ţară garantate în plată stabilite potrivit legii în anul respectiv;
- a achitat contribuţiile datorate bugetului asigurărilor sociale de stat aferente.
Cum se modifică legea față de cea din prezent?
În prezent, formele şi modalităţile de exercitare a profesiei se declară la Colegiul Psihologilor din România şi sunt înregistrate în mod obligatoriu în Registrul unic al psihologilor cu drept de liberă practică din România, iar raporturile contractuale se stabilesc între psihologul cu drept de liberă practică şi beneficiarul serviciilor oferite de acesta. Reglementarea nu specifică însă că activitatea desfăşurată de psihologul titular este asimilată vechimii în muncă.
Apar din ce în ce mai multe cabinete de psihologie în țara noastră. 19.876 cabinete individuale de psihologie, 13 cabinete asociate de psihologie şi 1.465 de societăţi civile profesionale de psihologie funcționau la data de 20 iulie 2022, potrivit datelor din Registrul Unic al Psihologilor.
Propunerea legislativă pentru completarea articolului 13 din Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Psihologilor din România va fi transmisă Camerei Deputaţilor, for legislativ decizional în acest caz.