Senatul a adoptat, luni, propunerea legislativă a PSD privind eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017.
În timpul dezbaterii propunerii de lege în plen, liderul senatorilor PNL, Ion Popa, a solicitat retrimiterea actului normativ la comisia de specialitate pentru două săptămâni, adăugând că 'în caz contrar, senatorii liberali vor vota 'împotrivă''. Propunerea de retrimitere la comisie a fost însă respinsă cu 83 de voturi 'împotrivă' şi cu 24 de voturi 'pentru', conform Agerpres.
'Fără îndoială că această propunere, la început de sesiune, este foarte importantă şi cu un impact bugetar semnificativ. De aceea, susţin propunerea făcută de colegul Teodor Atanasiu, şi anume să retrimitem la comisie pentru a avea o dezbatere mult mai aprofundată şi aplicată pe această lege, timp în care poate exista şi o dezbatere publică. În acelaşi timp, vă rog, ca cel puţin pentru această propunere legislativă, să nu limitaţi dezbaterile în plen. Este foarte important ca toţi colegii noştri, dacă au, să îşi exprime un punct de vedere. În caz contrar, vă anunţ că senatorii liberali vor vota împotrivă', a declarat Popa.
În replică, preşedintele de şedinţă, vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru (PSD), a susţinut că este normal ca în Senat să fie exprimate puncte de vedere diferite, însă 'decizia se ia prin vot'.
'Este punctul de vedere al unui grup parlamentar exprimat prin liderul grupului parlamentar. Eu bănuiesc că dvs. nu aţi rostit sau aţi lăsat să se înţeleagă o ameninţare cu 'în caz contrar'. Suntem în plenul Senatului, mi se pare firesc să avem puncte de vedere diferite, mi se pare firesc să le discutăm. Decizia se ia prin vot. Asta cu 'în caz contrar' nu pică bine niciunuia dintre cei 120-130 de senatori', a spus Chelaru.
Potrivit expunerii de motive, propunerea de lege, semnată şi de liderul PSD, deputatul Liviu Dragnea, urmăreşte 'reducerea timpilor petrecuţi la cozi, în faţa ghişeelor, pentru plata acestor taxe, dar şi eficientizarea activităţii instituţiilor publice prin simplificarea şi fluidizarea proceselor interne'.
Între taxele care vor fi eliminate se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la registrul comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.
Prevederea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, cuprinsă şi în programul economic de guvernare al PSD, preconizează, de la 1 ianuarie, un impact 'foarte mic, de 0,1 % din PIB'.
În şedinţa comisiei raportoare, Comisia pentru buget, secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Mariana Vizoli a precizat că o parte dintre taxele cuprinse în iniţiativa de lege au fost anterior eliminate şi că impactul bugetar ar fi, potrivit calculelor efectuate de minister, de 0,2%.
'Prin expunerea de motive s-a precizat faptul că impactul bugetar al măsurilor propuse este de 0,07% din PIB. Din calculele noastre a rezultat că de fapt e vorba de 0,2% PIB, respectiv măsurile ar avea un impact negativ de 1,6 miliarde lei din care aproximativ un miliard reprezintă diminuarea veniturilor bugetului consolidat şi 545 milioane creşterea cheltuielilor în condiţiile în care se propune acoperirea reducerii veniturilor SRR şi SRTv. O parte dintre taxele care sunt menţionate în proiect deja sunt eliminate prin actuala legislaţie. (…) Poziţia ministerului şi implicit a Guvernului este că nu susţine modificarea acestei legi', a spus reprezentantul Ministerului de Finanţe.
Propunerea de lege are un caracter organic şi a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 89 de voturi 'pentru', 17 voturi 'împotrivă' şi o abţinere, urmând să fie transmisă Camerei Deputaţilor – for decizional în acest caz.