Propunerea legislativă, iniţiată de deputaţii Tudor Ciuhodaru, Aurel Vlădoiu şi Mircia Giurgiu, a primit 50 de voturi pentru, 36 împotrivă şi două abţineri.

Senatorii au votat împotriva adoptării raportului de respingere a propunerii legislative întocmit de Comisia pentru buget din Senat, acesta reuşind să obţină numai 42 de voturi pentru. Împotriva raportului Comisiei s-au exprimat 47 de senatori.

În expunerea de motive a propunerii legislative se precizează că această modificare la Codul fiscal vizează încurajarea creşterii economice, a numărului de locuri de muncă şi a protecţiei sociale a pensionarilor, precum şi crearea premiselor pentru atragerea investiţiilor străine.

”Scăderea impozitului pe venit la salarii va duce la creşterea angajatorilor. Conform Grupului de Economie Aplicată, dacă nivelul acestor contribuţii ar scădea cu 3%, se estimează că s-ar putea crea 100.000 de locuri de muncă. Se va diminua munca la negru şi evaziunea fiscală, având loc o astfel de colectare. (…) Scăderea impozitului pe venit la pensii va asigura protecţia socială şi va susţine consumul ducând implicit la creştere economică”, se arată în documentul citat.

Legea este ordinară, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.