Senatorii au dat vot favorabil pentru proiectul de lege care prevede reglementările activității prestatorului casnic. Persoanele fizice care vor desfășura astfel de activități vor putea primi tichete ce vor trebui preschimbate în bani.
Senatul a adoptat, luni, în plen, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, proiectul de lege al Guvernului privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, prin care se introduce posibilitatea remunerării acestuia în tichete cu valoare nominală de 15 lei.
Au fost înregistrate voturi 97 „pentru” şi 11 împotrivă.
Ce trebuie să știți despre aceste tichete
Actul normativ reglementează modul în care persoane fizice, prestatori casnici fiind, vor putea desfăşura activităţi casnice ocazionale în beneficiul altor persoane şi remunerarea acestora în tichete de activităţi casnice, valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice fiind de 15 lei. Numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic anterior începerii activităţii.
„Tichetul de activităţi casnice se achiziţionează de la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, denumite în continuare agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, de la punctele de acces ale furnizorului de serviciu universal, potrivit art 2, pct. 24 din Ordonanţa de urgenţă nr.13/2013 privind serviciile poştale, cu modificările şi completările ulterioare, sau de pe Platforma electronică de evidenţă a desfășurării activităților casnice, ce va fi accesibilă de pe dispozitive diferite”, se arată în proiectul de lege.
De asemenea, un alt aspect important de menționat este acela că tichetele de activități casnice nu sunt transferabile și pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea.
În plus, tichetele de activități casnice pot fi preschimbate în bani de către prestatorii casnici în maximum 12 luni de la data primirii acestora, în numerar la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau punctele de acces ale furnizorului de servicii universal sau, după caz, prin plata în contul bancar indicat de către prestatorii casnici prin platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, ce va fi accesibilă de pe dispozitive diferite.
Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024
Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului, iar activitatea trebuie să se desfăşoare în gospodăria beneficiarului casnic.
Proiectul, iniţiat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, stabileşte că angajaţii pot beneficia de aceste tichete şi sub formă de primă sau bonus, pe lângă salariul de bază stabilit.
Pentru veniturile realizate din desfăşurarea activităţii, prestatorul casnic datorează impozitul pe venit şi contribuţia de asigurări sociale, dar nu are calitatea de contribuabil/plătitor de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024, cu excepţia articolului 13 alineatul (1), care prevede că „în scopul aplicării prezentei legi, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale înfiinţează, până la 1 ianuarie 2024, Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice”.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
prestatorul casnic