Așa cum scria Capital încă de ieri, o nouă clasă de bugetari de lux ar putea apărea în România Între timp, Senatul a și votat legea care, printre altele, acordă facilități majore unei părți a angajaților ANAF. Dacă și Camera Deputaților confirmă decizia Senatului, fapt foarte probabil, acești funcționari vor fi asimilați parchetelor și își vor tripla cel puțin salariile, spre nenorocirea procorurorilor, din al căror fond de salarii vor fi remunerați și despăgubiți. Surse implicate au arătat, pentru Capital, că parte dintre cei care vor beneficia de noua lege sunt departe de a fi un exemplu de competență.
Inspectorii antifraudă de la Direcția de Combatere a Fraudelor din cadrul ANAF au toate șansele să devină cea mai nouă castă de bugetari de lux. Aceasta pentru că Senatul a votat o lege care, printre altele, conferă acestor inspectori drepturi uriașe. Practic, salariile lor vor crește de cel puțin 3-4 ori, iar munca lor va fi asimilată cu cea a procurorilor.
În urma textului nostru, au apărut și reacții. O persoană care cunoaște bine situația a arătat, pentru Capital, că marea problemă va fi nu doar impactul asupra fondului de salarii al Parchetelor, ci nivelul redus de pregătire al celor care vor beneficia de lege, parte dintre ei angajați . Sursa citată aduce ca exemplu zeci de rapoarte de constatare conrestate și combătute în instanță de experți contabili. Rapoartele de constatare sunt documentele pe care inspectorii ANAF le fac la cererea procurorilor cu care, acum, vor fi colegi de Parchet.
” Au dat examen la ANAF . Au intrat . Li s-a dat decizia de angajare cu un salariu net pentru fiecare . Decizia, care este act administrativ, adică dacă nu-ți convine salariul poți să te retragi sau să contești pe legea contengiosului administrativ . După vreo 3 sau 4 ani adica din 2014 te trezesti că vrei salariul specialistului angajat la parchet . Tu care ești doar detașat la Parchet. Apoi dai statul în judecată și câștigi si mai vrei si diferențe din urmă!”,se miră omul.