Ce se va întâmpla cu jocurile de noroc

Senatul a decis! Marți, pe data de 5 septembrie, Senatul a adoptat, în unanimitate o propunere legislativă de modificare a OUG 77/2009, prin care licenţa pentru jocurile de noroc se acordă în funcţie de numărul de locuitori ai localităţii, dovedit prin adeverinţă eliberată de autoritatea administraţiei publice locale, astfel încât să existe cel mult un punct de lucru la 20.000 de locuitori.

Propunerea legislativă a fost inițiată de un grup de parlamentari PSD prevede, de asemenea, că „spaţiul propus este situat la cel mult 50 m de limita teritorială a oraşului/municipiului ori comunei, inclusiv a municipiului Bucureşti”.

Noua formă a actului normativ mai arată că „spaţiul propus nu este situat în incinta sau pe o rază de 300 m a unităţilor şi instituţiilor de învăţământ, inclusiv campusurile aferente acestora, a unor locuri de joacă pentru copii definite ca orice spaţiu închis sau în aer liber destinat utilizării de către copii, a parcurilor, a unor aşezăminte de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase şi alte asemenea sau în perimetrul delimitat destinat acestora”.

Pentru protejarea jucătorilor de riscul de dependenţă şi pierderi financiare semnificative asociate jocurilor de noroc, numărul maxim de mijloace pentru jocurile de tip slot-machine aflate într-o locaţie şi exploatate de acelaşi operator economic se reduce de la 75 la 20, mai prevede actul normativ.

Potrivit proiectului de lege, amenda pentru permiterea accesului minorilor în locaţiile specializate pentru desfăşurarea jocurilor de noroc constituie contravenţie şi se sancţionează la prima abatere cu amendă de la 100.000 la 200.000 lei, adică dublul cuantumului în vigoare.

La a doua abatere, licenţa de organizare a jocurilor de noroc a operatorului este suspendată timp de şase luni, iar la a treia abatere licenţa este anulată fără posibilitatea de licenţiere a aceluiaşi operator timp de trei ani,

Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută de Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

jocuri de noroc
Sursă: INQUAM Photos, Octav Ganea

Măsurile fiscale pregătite de Guvern pentru 1 octombrie

Potrivit ultimelor detalii venite dinspre Guvern, începând cu data de 1 octombrie, cabinetele demnitarilor ar trebui să reducă la jumătate numărul consilierilor. Sunt vizaţi şi secretarii de stat, care ar trebui să fie mai puţini cu 30% până la finalul anului 2023.

Ordonanţa guvernului mai prevede şi anularea tuturor posturilor vacante pentru astfel de funcţii. Există însă şi excepţii, în cazul angajaţilor din Educaţie, Sănătate şi Poliţie.

Voucherele de vacanţă se vor acorda numai celor care venituri nete lunare de natură salarială de până în 8.000 de lei. Se acordă „personalului încadrat care realizează venituri net lunar de natură salarială de până la 8.000 lei inclusiv, în perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei pentru un salariat”, potrivit draftului de ordonanţă.

„La instituţiile sub control parlamentar se reduce cu 50% din numărul total de posturi aprobate pentru consilieri, preşedinți, vicepreşedinţi, directori generali sau adjuncţi”, se mai arată în document.

Cei care lucrează în Poliţie şi Armată sunt şi ei vizaţi de plafonarea sporurilor, primelor şi soldelor.