În ciuda faptului că în luna august a acestui an, iniţiativa legislativă a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor, de această dată, senatorii au acordat 108 voturi „pentru” raportul de respingere al propunerii legislative, 12 voturi „împotrivă” şi două abţineri.
În ceea ce privește prevederile propunerii, documentul prevedea ca persoanele care au suferit o condamnare penală definitivă să nu poate caăndida pentru funcţii de conducere la ANRE.
„Nu poate ocupa funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte persoana care a suferit o condamnare penală definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, dacă hotărârea de condamnare a rămas definitivă în cursul exercitării mandatului, acesta încetează de drept. Nu poate avea calitatea de membru al Comitetului de reglementare persoana care a suferit o condamnare la o pedeapsă privativă de libertate”, stipulează propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea OUG 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.
Ce prevede proiectul respins
De asemenea, potrivit unui comunicat USR, „o persoană care a fost condamnată pentru fapte grave, cu privare de libertate, reprezintă o vulnerabilitate pentru siguranţa naţională şi nu poate să controleze piaţa de energie din România”, cerinţa „fiind de bun simţ şi ar trebui să fie luată în considerare, ţinând cont că activitatea membrilor Consiliului ANRE presupune controlul unei pieţe în valoare de miliarde de euro”.
„Acest proiect este o reflectare într-un domeniu specific a proiectului ‘Fără penali în funcţii publice’ pentru asanarea morală a politicii româneşti. Acesta a fost un vot-turnesol, un vot care a arătat exact care este poziţionarea fiecărui partid politic şi a fiecărui senator în parte faţă de criteriile de integritate morală şi juridică”, a declarat senatorul USR George Marussi, citat în comunicat.
O mentalitate veche
La rândul său, deputatul Cristina Prună, unul dintre iniţiatori, susţine că „această mentalitate a vechii clase politice, de a apăra interesele proprii în pofida interesului general, îngreunează dezvoltarea economică a ţării, fiind imposibil să evoluăm când în funcţii de conducere se regăsesc oameni incompetenţi şi chiar certaţi cu legea”.
Potrivit propunerii de act normativ, preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi trebuie să fi absolvit studii superioare în domeniile tehnice economic sau juridic, cu luarea în considerare la desemnare a titlurilor ştiinţifice, să aibă o vechime în muncă de minimum 10 ani, precum şi o experienţă în funcţie de conducere de cel puţin cinci ani în domeniul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale.
Propunerea legislativă mai viza ca membrii Consiliului de reglementare al ANRE „să aibă experienţă de muncă în domeniul energiei” pentru a preveni, potrivit USR, „alegerile politice ale unor indivizi incompetenţi la locuri călduţe”.
Guvernul, în punctul său de vedere, „a lăsat la latitudinea Parlamentului să decidă asupra oportunităţii adoptării acestei iniţiative legislative”, iar USR atrage atenţia că Guvernul a refuzat „să dea un aviz pozitiv şi prin acest gest să îşi asume o poziţie fermă asupra profilului celor care ar trebui să ocupe poziţii publice de conducere”.