Luni, plenul Senatului, în calitate de cameră decizională, a modificat art. 202 din Legea educaţiei naţionale 1/2011. Prin noua schimbare, studenții din învăţământul superior de stat vor avea acces gratuit în toate bibliotecile universitare şi bibliotecile central universitare. Propunerea legislativă a fost inițiată de un grup de parlamentari USR.
„Orice student va avea acces egal şi gratuit”
Modificarea Legii educației naționale include accesul studenţilor la bibliotecile universitare „în categoria serviciilor complementare gratuite din învăţământul superior de stat.” Senatorul Irina Darău a explicat că „iniţiativa legislativă vine să corecteze anomalia” prezentă în bibliotecile din țară, unde sunt emise anumite taxe pentru accesul la informații.
„Avem patru mari universităţi – Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi – care nu mai au nicio bibliotecă proprie, fiind utilizată biblioteca central-universitară. Iar Consiliile de Administraţie ale bibliotecilor central – universitare din ţară stabilesc o taxă pentru eliberarea permisului de acces la bibliotecile pentru studenţi. Această iniţiativă legislativă vine să corecteze anomalia pe care v-am descris-o şi să asigure ca orice student va avea acces egal şi gratuit atât la bibliotecile universitare, cât şi la cele central-universitare”, a afirmat senatorul Irinei Darău în plenul Senatului.
În România, oamenii înmatriculaţi la universităţile care deţin o bibliotecă proprie beneficiază de gratuitate la accesul în spațiile respective şi utilizarea serviciilor aferente. Însă persoanele înmatriculate la universităţile care nu deţin o bibliotecă proprie sau echivalentă sunt nevoite să plătească o taxă pentru serviciile bibliotecilor central-universitare, transmite USR într-un comunicat de presă.
Chiar și în rândul elevilor din clasele I-XII au apărut noi modificări, însă în ceea ce privește testarea anti-covid a copiilor. Luni dimineață, copiii din România ar fi trebuit să fie verificați înainte de începerea programului școlar. Însă folosirea testelor pentru salivă la școală are încă multe necunoscute, atât pentru profesori, cât și pentru părinți.
Testarea elevilor din România ridică multe semne de întrebare
Testele de salivă au fost distribuite școlilor la finalul săptămânii trecute, iar luni dimineață va începe toată această procedură de testare. Recomandarea este ca fiecare persoană să se testeze de două ori pe săptămână, zilele stabilite fiind luni și joi. Ministrul Educației a precizat că au fost cumpărate teste și pentru profesori, învățători și personalul nedidactic.
Momentan, nu există o procedură stabilită. Adolescenții din liceu primesc testele de la profesori, iar copiii de gimnaziu sunt verificați de părinți. Au existat situații în care testele le-au fost puse elevilor mici în ghiozdan pentru a fi duse acasă, potrivit Digi24.