Comisiile reunite buget-juridică din Camera Deputaților au adoptat, marți, un raport favorabil asupra unui proiect care modifică regulile la contractele de credite pentru consumatori. Proiectul a fost adoptat deja de Senat și mai are un singur hop de trecut: să fie adoptat și de plenul Camerei.
Proiectul a primit 20 de voturi pentru și 13 contra.
Astfel, firmele care recuperează datorii de la românii cu credite neplătite nu vor putea cere de la datornici mai mult de dublul plătit de firmă pentru cumpărarea creanței.
„Cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a plăti creanța de la cedent. Dispozițiile se aplică indiferent de instrumentul juridic utilizat pentru transferul creanței, inclusiv în cazurile cesiunii de contract, al cesiunii de portofoliu de creanță și al subrogației”, prevede actul normativ.
De asemenea, „debitorul-cedat care are calitatea de consumator se va putea elibera de datorie plătind cesionarului cel mult dublul prețului pe care acesta l-a plătit pentru a dobândi creanța, fără costuri suplimentare”.
Prevederile se aplică și contractelor de credite aflate în derulare la data intrării în vigoare, se mai arată în proiectul de lege.
„Societăți comerciale având ca obiect de activitate recuperarea creanțelor, cumpără la sume derizorii drepturi de creanță, demarând sau continuând măsuri agresive de executare silită împotriva consumatorilor”, se arată în expunerea de motive a legii.
De asemenea, legea a fost inițiată din cauza „abuzurilor întâlnite în practică în care debitorii sunt împachetați în portofolii de creanțe indiferent de starea lor financiară”.