Senatul a votat legea! Ani grei de închisoare dacă faci asta în public! Gestul nu va fi iertat

Închisoare

Profanarea drapelului României, intonarea imnului național al României cu alt text sau cu altă partitură decât cele stabilite de lege, cu intenția de a defăima drapelul României sau imnul național al României, precum și orice altă manifestare publică săvârșită cu aceeași intenție pot atrage ani grei de închisoare, conform unui proiect legislativ adoptat miercuri de Senat.

Senatul a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, inițiativa legislativă a PMP care prevede pedeapsa cu închisoarea între 6 luni și 3 ani pentru defăimarea drapelului României sau a imnului de stat.

În favoarea inițiativei au votat senatorii PSD și PNL, iar împotrivă cei de la USR și UDMR.

Potrivit proiectului, ”profanarea drapelului României, intonarea imnului național al României cu alt text sau cu altă partitură decât cele stabilite de lege, cu intenția de a defăima drapelul României sau imnul național al României, precum și orice altă manifestare publică săvârșită cu aceeași intenție, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”.

”Fiecare stat membru al Uniunii Europene duce o politică de câștigare a respectului”

Semnatarul inițiativei, deputatul PMP Marius Pașcan, a susținut că proiectul vine în contextul în care fiecare stat membru al Uniunii Europene duce o politică de câștigare a respectului, inclusiv prin instrumentul legislativ, el dând exemplu, în acest sens, Germania, țară despre care a spus că sancționează penal orice manifestări împotriva simbolurilor naționale.

”În epoca globalizării, considerăm că simbolurile naționale trebuie apărate de lege în mod concret și eficace”, a precizat Pașcan, conform unui comunicat de presă.

Propunerea legislativă urmează să fie transmisă Camerei Deputaților, care este forul decizional în acest caz.

În expunerea de motive a proiectului legislativ se arată următoarele: Constituţia României a consfinţit drapelul României şi imnul naţional al României drept simboluri naţionale. (art. 12).

”O obligaţie universală de respect a simbolurilor naţionale”

În acest sens, în anul 1994, Legea nr. 75 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice a introdus reglementări privind arborarea drapelului şi intonarea imnului naţional.

Totodată, legiuitorul a delegat competenţa, reglementând că, în aplicarea legii, Guvernul va adopta norme referitoare la aceste simboluri naţionale, în funcţie de natura acţiunilor şi manifestărilor, precum şi de atribuţiile specifice care revin autorităţilor şi instituţiilor publice.

Tocmai în anul 2001, Guvernul a adoptat Hotărârea nr. 1.157/2001 pentru aprobarea Normelor privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României.

Atât Legea nr. 75/1994 (art. 20) cât şi Hotărârea Guvernului nr. 1.157/2001 (art. 22) impun o obligaţie universală de respect a simbolurilor naţionale, conform căreia – Cetăţenii sunt datori sa manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României şi sa nu comita nici un act prin care s-ar aduce ofensa acestora.

Este încălcată Constituția României

În ceea ce priveşte sancţiunea acestei obligaţii, aceasta a fost reglementată la nivel penal prin Codul penal din 1968, în vigoare până la data de 31 ianuarie 2014. Astfel, acesta prevedea – Orice manifestare prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. …. (art. 236).

Ulterior, Codul penal din 2009, în vigoare din data de 1 februarie 2014, a omis prevederea acestei infracţiuni.

Astfel, în prezent, lipsind prevederea penală, Hotărârea Guvernului nr. 1.157/2001 nu stabileşte decât un regim juridic contravenţional, în condiţiile în care unele dintre aceste fapte care constituie contravenţii atentează la însăşi fiinţa naţională.

Această situaţie este cu atât mai gravă cu cât Constituţia României stipulează: Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii… (art. 30 alin. (7)).