Senatul american a amânat votul asupra proiectului de lege antipiraterie PIPA -Protect IP Act pe internet, în urma valului de proteste stârnit de acesta.
"În contextul recentelor evenimente, am hotărât să amân votul prevăzut pentru marţi" privind proiectul legii de apărare a drepturilor de autor, a precizat într-un comunicat liderul majorităţii din Senat, democratul Harry Reid.
Între evenimentele la care a făcut referire Reid s-au numărat petiţia lansată de Google, care a atras peste 7 milioane de semnături, şi "greva" de o zi de la Wikipedia.
La rândul său, preşedintele Comisiei pentru probleme juridice a Camerei Reprezentanţilor, republicanul Lamar Smith, a afirmat că dezbaterea din Cameră privind acest proiect va fi amânată "până când va exista un acord larg asupra unei soluţii".
Vezi
Harry Reid a subliniat în comunicatul de vineri că ‘pirateria şi contrafacerea costă economia americană miliarde de dolari şi mii de locuri de muncă în fiecare an’ şi a insistat că legislativul SUA "trebuie să acţioneze pentru a determina încetarea acestor practici ilegale". În acest scop, el a îndemnat Congresul să continue discuţiile "pentru găsirea unui echilibru între apărarea proprietăţii intelectuale şi menţinerea deschiderii şi inovaţiei pe internet". Un "compromis" pe acest subiect ar putea fi obţinut "în următoarele săptămâni", a mai menţionat senatorul.
Mai mulţi aleşi americani, atât republicani cât şi democraţi, care iniţial susţineau proiectul, au dat înapoi zilele trecute. La sfârşitul săptămânii trecute, şi Casa Albă s-a distanţat de acest proiect, pentru ca miercuri purtătorul de cuvânt al preşedinţiei americane, Jay Carney, să se pronunţe în favoarea unei ‘lupte împotriva pirateriei pe internet care să nu impieteze asupra accesului liber şi gratuit’ la reţea.
Controversatul proiect legislativ – numit în Senat PIPA – Protect IP Act şi SOPA- Stop Online Piracy Act, în varianta aflată în dezbaterea Camerei Reprezentanţilor – se bucură în schimb de sprijin la Hollywood, în industria muzicală şi la Camera de Comerţ americană.
Vezi