Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu consideră că iniţiativa de introducere a unei legislaţii privind admiterea României în Programul Visa Waiver reprezintă un semnal al importanţei ţării noastre ca aliat vital al SUA în Europa și arată importanța tot mai mare a naţiunii noastre ca aliat vital al SUA în Europa.
„Apreciez foarte mult iniţiativa senatorilor Shaheen şi Durbin de introducere a unei legislaţii privind admiterea României în Programul SUA Visa Waiver, un semnal al importanţei tot mai mari a naţiunii noastre ca aliat vital al SUA în Europa”, a scris Marcel Ciolacu, vineri pe Twitter.
Doi senatori au introdus în Senatul SUA un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver, conform Ambasadei române la Washington, ambasadorul Andrei Muraru subliniind că demersul este cel mai puternic semnal legislativ pe care România îl primeşte din partea Statelor Unite pe acest dosar.
Democratul numărul doi din Senatul american ne vrea în programul Visa Waiver
Senatorii americani Richard Durbin, numărul doi în eșalonul conducerii democrate din Senat și Jeanne Shaheen, președintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relații Externe al Senatului Statelor Unite, au introdus miercuri, 15 martie 2023, un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver.
Inițiativa legislativă vine în continuarea unei vizite pe care cei doi senatori au efectuat-o luna trecută în România.
La momentul introducerii proiectului de lege pe agenda Senatului, cei doi senatori americani s-au referit la rolul important şi activ pe care România îl are în cadrul NATO şi al Uniunii Europene, subliniind relaţia apropiată de aliat puternic al Statelor Unite. Ei au apreciat de asemenea sprijinul generos acordat refugiaţilor ucraineni în contextul agresiunii brutale a Rusiei împotriva Ucrainei.
Fără vize pentru călătoriile de maximum 90 de zile
România încearcă de mai mulți ani să fie acceptată în programul Visa Waiver, astfel încât viza pentru SUA să nu mai fie necesară pentru călătoriile de mai puțin de 90 de zile. Până acum însă, țara noastră nu a reușit să atingă pragul minim cerut de americani privind rata de refuz a vizelor, adică 3%.
În acest moment, România este la un procent de 17%, conform ambasadorului României în SUA, Andrei Muraru. O rată similară de refuz a înregistrat România și în anul 2021.
Think-tank-ul american „The Heritage Foundation” susţinea într-o analiză, cu ceva timp în urmă, că neincluderea României în programul Visa Waiver, care ar permite românilor să călătorească în SUA fără viză, „este de departe cea mai izbitoare omisiune”.