in lunile ianuarie, februarie a.c., comerciantii intrasera i panica. Lipsiti de case de marcat, ei riscau amenzi de sute de milioane de lei si sigiliu pe firma. Vechile cozi de la piine s-au transformat i liste de asteptare pentru aparatul fiscal.
Importatorii s-au pus pe alergat, cu dosarele de autorizare i diplomat: unul pentru avizul tehnic, de la Comisia specializata din Institutul pentru Tehnica de Calcul; altul de la Finante, pentru avizul fiscal. S-au publicat i Monitorul Oficial listele cu distribuitorii de case. Garda Financiara si-a intrat i atributii: a aplicat amenzi de aproximativ 4 miliarde lei si a propus aproximativ 2.000 de suspendari de activitate.
Toate aceste lucruri par de domeniul trecutului. Gardienii nu mai idraznesc nici sa-i admonesteze pe cei care vind fara bon fiscal. Parlamentul a respins Ordonanta nr. 28/1999, care facea obligatorii aparatele electronice de marcat. Se vorbea atunci de un necesar cuprins itre 400.000 – 600.000. Ion Busuioc, fost director i Ministerul Finantelor, actualmente Tax Manager la PricewaterhouseCoopers, estimeaza ca nu s-a acoperit mai mult de un sfert din cerere. Dar nici nu mai exista solicitari. Cum soarta reglementarilor sta sub semnul nesigurantei, proprietarii nu risca o cheltuiala i plus. Nu de alta, dar nu este prima oara cind se impun case de marcat, apoi se renunta, dar nu definitiv. Sunt inventate alte standarde, vechile aparate trebuie ilocuite cu unele noi. Alti bani, alti furnizori, alti dealeri i cistig.
Garda Financiara a oprit controalele
„Nu pot sa caracterizez un vot al Senatului, dar am icetat sa mai facem controale pe case de marcat, atita timp cit legea nu a ajuns la finalitatea ei. Daca s-a oprit la nivelul acesta, ne-am oprit si noi. Sa vedem ce se va itimpla”, declara Dan Cancel, comisar principal la Divizia Juridica a Garzii Financiare. „Garda Financiara nu trebuie sa fie intimidata. Este obligata sa aplice o reglementare care este i vigoare. Ordonanta nr. 28 este i vigoare pina la respingerea ei de catre Parlament, si nu de una dintre camere. Deci Garda Financiara are obligatia sa desfasoare controale si sa aplice sanctiunile prevazute de lege”, subliniaza Ion Busuioc.
Schimbarile nu au avut darul de a-i bucura pe distribuitori. La iceput i imposibilitate de a onora cererile, acum au ramas cu sute de aparate i stoc.
Cumparatorii sunt ultimii care se igrijesc de bonul fiscal. Daca nu pastreaza acest bon pina la iesirea din magazin, acestia sunt pasibili de amenda de pina la 1.000.000 lei. Amenda respinsa isa de Senat, o data cu ordonanta. „Ordonanta va fi transmisa Comisiei de mediere. Camera Deputatilor a aprobat-o ica din 1999. Senatul a respins-o, urmeaza medierea. Am convingerea ca la Comisia de mediere se va constata ca aceasta ordonanta este absolut necesara. Eu consider ca daca aceasta ordonanta va fi abrogata de Parlament, Guvernul ar trebui sa ia masura reintroducerii ei”, adauga Tax Managerul Pricewaterhouse Coopers.
Lucrurile se vor lamuri i viitorul Parlament. Cum va vota acesta, este imposibil de prezis. Un motiv i plus pentru ca Ordonanta nr. 28 sa fie ignorata cu gratie.
Senatul arunca i depozite casele de marcat
9 noiembrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 9 noiembrie 2000, 14:00
in lunile ianuarie, februarie a.c., comerciantii intrasera i panica. Lipsiti de case de marcat, ei riscau amenzi de sute de milioane de lei si sigiliu pe firma. Vechile cozi de la piine s-au transformat i liste de asteptare pentru aparatul fiscal. Importatorii s-au pus pe alergat, cu dosarele de autorizare i diplomat: unul pentru avizul tehnic, de la Comisia specializata din Institutul pentru Tehnica de Calcul; altul de la Finante, pentru avizul fiscal. S-au publicat i Monitorul Oficial listele
Etichete: arhiva,
inflation,
ordonanta
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook