Senatul Franței a adoptat, joi dimineață, 16 martie, proiectul de lege privind reforma pensiilor, care a stârnit o serie de proteste de amploare în țară, relatează France24. Propunerea va merge în Adunarea Naţională, unde votul este incert, din motiv că tabăra prezidenţială nu are majoritate absolută. Mii de francezi au continuat să protesteze în stradă pentru a-și arăta indignarea față de propunerea ca vârsta de pensionare să crească de la 62 la 64 de ani.
Protestele în Franța durează de opt zile
Senatul de la Paris a adoptat proiectul de lege cu 193-114 voturi, un vot care nu a adus mari surprize. Proiectul de lege va merge spre adoptare la Camera inferioară a Parlamentului francez, unde tabăra prezidenţială nu are majoritate absolută.
Cele opt principale sindicate franceze, care se opun inițiativei legislative, vor susţine, joi, 16 martie, o conferinţă de presă în faţa Adunării Naţionale pentru a încerca să influenţeze votul.
Miercuri, 15 martie, a fost a opta zi la rând de proteste. Manifestanții au dat foc la tomberoane și chiar au intrat cu forța în sediul societății de transport din Paris, unde au scandat și au fluturat fumigene.
Francezii se opun riguros creșterii vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani
Protestele și grevele angajaților din sectorul public au paralizat în mod special capitala franceză, unde s-au adunat peste șase mii de tone de gunoi pe care nu are cine să îl strângă, după ce muncitorii care colectează deșeurile s-au alăturat demonstrațiilor. În plus, activitatea la patru terminale pentru gaze naturale lichefiate a fost suspendată. De asemenea, serviciile feroviare au fost și ele întrerupte.
Parlamentarii francezi au ajuns, miercuri, 15 martie, la un acord cu privire la o versiune comună a proiectului în litigiu, care conţine cea mai contestată măsură, creşterea la 64 de ani a vârstei legale de pensionare. Din 19 ianuarie, milioane de francezi au manifestat pentru a-şi exprima opoziţia contrarie faţă de această reformă.
Creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani cristalizează furia celor care se opun acestei reforme, care o consideră „nedreaptă”, în mod special pentru femei şi salariaţii cu locuri de muncă grele. Executivul de la Paris a ales să majoreze vârsta legală de pensionare pentru a răspunde unui deficit al fondurilor de pensii, dar şi îmbătrânirii populaţiei. Franţa este una din ţările din Uniunea Europeană în care vârsta legală de pensionare este cea mai mică.