Legea cuprinde amendamente care vizează păstrarea accesului pacientilor în România la medicamentele compensate. Cea mai importantă modificare adusă de senatori este aceea că pacientii nu vor mai fi sanctionați dacă producătorii nu vor plăti taxa. Vechea lege, adoptată la 1 octombrie de Guvern, prevedea ca medicamentele să nu mai poată fi vândute în regim compensate dacă producătotii nu plătesc taxa. Senatorii au decis să elimine această sancțiune, pe motiv că scopul sistemului de compensare este să ajute pacienții să suporte mai ușor costul tratamentelor, astfel că neplata taxei va fi sancționată doar cu penalități și dobânzi, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal.
Senatul a estimat că în 2012, în bugetul sănătătii vor intra minimum 600 de milioane de lei în plus, prin stabilirea unui plafon de plată a 10% din consumul anual de medicamente compensate, care va fi plătit de către producători.
Un alt amendament a vizat eliminarea posibilității ca legea să fie anulată de Curtea Constituțională, întrucât în varianta adoptată de Guvern, legea prevedea ca plătitorii să fie taxați și asupra TVA, dar și asupra unor venituri realizate de alți actori din piață. Aceasta prevedere a fost amendată pentru a nu permite atacarea în justitiție și anularea taxei, lasând bugetul de stat expus unor pierderi foarte mari.
"Credem că este esențial ca taxa clawback să poată fi implementată, pentru că într-adevăr, bugetul sănătății are nevoie în acest moment de sumele care pot fi colectate prin aplicarea ei. Însă această taxă trebuie să fie direct corelată cu nevoile pacienților privind compensarea, iar accesul lor la medicamente sa fie menținut. Decizia Senatului este una corectă, care ține seama de aceste aspecte. Însă legea va trebui să treacă și prin Camera Deputaților, pentru analiză și amendare.”, afirmă Cristian Luțan, Director Executiv Adjunct ARPIM (Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente).
Taxa clawback a fost adoptată de Guvern pe data de 21 septembrie și a intrat în vigoare de la 1 octombrie anul acesta. Taxa prevede ca producătorii de medicamente să suporte integral diferența dintre bugetul alocat de autorități și consumul real de medicamente.
La rândul lor, producătorii de medicamente consideră că nu sunt singurii actori din piață, și că responsabilitatea taxei ar trebui să fie împărțită cu distribuitorii și farmaciștii. De asemenea, ei consideră că 100% din diferența dintre buget și consum înseamnă o finanțare a deficitului, și nu o participare echitabilă a producătorilor la îmbunătățirea sistemului de săntătate. Pericolele posibile sunt exporturile paralele de medicamente și disparitia anumitor medicamente de pe piață.
Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) este organizația care susține obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internaționale producătoare de medicamente originale, prezente în România. Acestea realizează împreună peste 70% din valoarea pieței farmaceutice românești.
Senatul propune corectarea taxei clawback
15 noiembrie 2011, 11:42
Ultima modificare în 15 noiembrie 2011, 13:42
Legea care instituie o taxa pe medicamentele compensate (asa-zisul clawback) a fost adoptata ieri de catre Senatul Romaniei, cu o majoritate de 87%
Etichete: amendament,
bugete,
clawback,
consum,
pacient,
senat
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook