Inițiativa legislativă ce vizează prevenirea și reducerea risipei alimentare a fost adoptată, luni, în cadrul Senatului României.

Proiectul de lege a fost elaborat și susținut de peste 160 de parlamentari. Documentul prevede obligații concrete care să contribuie efectiv la lupta împotriva risipei alimentare din România.

Peste o treime din populația României se află în risc de sărăcie și excluziune socială

România este țara cu peste o treime din populație în risc de sărăcie și excluziune socială, conform statisticilor oficiale. În acelaşi timp, în România se aruncă anual 2,55 milioane de tone de mâncare.

Pe scurt, pierdem zilnic cantități considerabile de alimente, în timp ce o mare parte a populației nu își permite accesul la alimente de bază. Această realitate trebuie schimbată, iar proiectul de față îşi propune să facă paşi importanți în acest sens”, a afirmat deputatul din grupul parlamentar USR, Diana Buzoianu, care este și co-inițiatoarea legii.

Ministerul Agriculturii va gestiona o platformă națională unde se vor publica datele cu privire la risipa alimentară de către operatorii economici

Conform actului normativ, Ministerul Agriculturii va crea o platformă naţională în mediul online unde va raporta datele cu privire la risipa alimentară de către operatorii economici. Ulterior, datele relevante anuale cu privire la progresele făcute pentru prevenirea şi diminuarea risipei alimentare vor fi publicate pe site. De asemenea, ministerul Agriculturii va realiza strategia naţională de prevenire şi reducere a risipei alimentare care va fi actualizată o dată la 5 ani.

Așadar, autoritățile administrației publice vor fi obligate prin lege, pentru prima dată în România, să ia măsuri împotriva risipei alimentare.

Proiectul de lege va simplifica procesul birocratic pentru agenții economici ce vor prelua alimentele neperisabile de la magazine şi lanțuri alimentare

În plus, operatorii economici vor avea obligația de a depune toate eforturile pentru a încheia contracte cu partenerii săi prin care să doneze produsele alimentare înainte ca acestea să expire.

Astfel, pentru a simplifica procedurile de identificare a acestor parteneri, proiectul de lege va pune la dispoziție condiții ce vor reduce birocrația pentru organizațiile care vor prelua alimentele neperisabile de la magazine şi lanțuri alimentare.