Îngheţarea indemnizaţiilor pentru demnitari şi suspendarea prevederilor din Codul administrativ cu privire la pensiile speciale pentru aleşii locali s-au aflat azi în dezbatere la Senat, care s-a reunit în sesiune extraordinară. Este vorba despre discuțiile asupra OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Senatul s-a întrunit, luni, în sesiune extraordinară, pentru informarea referitoare la depunerea de către Guvern a Ordonanţei de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, care a fost adoptată de Guvern săptămâna trecută.
Ședința de 5 minute
Şedinţa condusă de preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, a durat mai puţin de cinci minute, fiind prezenţi în sală circa 20 de senatori.
Meleşcanu a precizat că această sesiune a fost convocată în temeiul dispoziţiilor art. 66 al . 2 şi 3 şi art. 115 al. 5 din Constituţia României, precum şi art. 84 din Regulamentul Senatului.
„Vă informez că Biroul permanent a depus următorul act normativ, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. În şedinţa de astăzi Biroul permanent s-a stabilit ca termenul pentru transmiterea avizelor către comisiile de specialitate să fie data de 6 februarie 2020, iar raportul comisiei sesizate în fond să fie depus la 11 februarie 2020. Ordinea de zi fiind epuizată, declar închisă şedinţa Senatului de astăzi”, a spus Meleşcanu, citat de Agerpres.
Suspendarea pensiilor speciale
Guvernul a adoptat pe 6 ianuarie OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care cuprinde prevederile din legea de corectare a OUG 114.
Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a declarat atunci că OUG prevede îngheţarea indemnizaţiilor pentru demnitari şi suspendarea prevederilor din Codul administrativ cu privire la pensiile speciale pentru aleşii locali până la 1 ianuarie 2021.
Convocare obligatorie
Potrivit articolului 115 din Constituţie, o ordonanţă de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă sesizată, Senatul în acest caz, şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României.
Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere.