Senatul Statelor Unite a abrogat legile care au autorizat războiul din Irak

Sursă: Dreamstime

Miercuri, pe data de 29 martie, Senatul american a adoptat o lege prin care anulează autorizarea dată Guvernului de a purta războiul din Irak, la 20 de ani după invazia SUA a acestei țări, pentru a-l îndepărta de la putere de dictatorul Saddam Hussein.

Legea prevede revocarea legii ”autorizării folosirii forţei militare” (AUMF) din 2002, care i-a permis lui George W. Bush să invadeze Irakul, precum şi a AUMF din 1991, care i-a permis tatălui său, George H. W. Bush, să atace această țară după ce forțele lui Saddam Hussein au invadat Kuwaitul și a fost adoptată cu 66 de voturi la 30.

”Statele Unite, Irakul şi lumea întreagă s-au schimbat din 2002 şi a venit timpul ca legile noastre să recupereze întârzierile faţă de aceste schimbări”, a declarat Chuck Schumer, șeful majorității democrate în Senat.

”Aceste AUMF şi-au depăşit validitatea. Anularea (acestor legi) nu va avea niciun impact asupra turpelor noastre din străinătate şi nici asupra capacităţilor noastre de asigurarea securtăţii americanilor”, a adăugat acesta.

Legea trebuie să treacă și de camera Reprezentanților

Președintele Joe Biden s-a angajat să promulge legea, dacă aceasta ajunge pe pe biroul său, dar trebuie adoptată și în Camera Reprezentanților, care este controlată de către republicani.

”Va trebui mai întâi să văd ce e înăuntru”, a răspuns liderul republican al Camerei, Kevin McCarthy, întrebat de către NBC News care este probabilitatea să supună acest text la vot.

AUMF din 2002 a reprezentat justificarea unei continuări a acțiunilor americane în Irak după sfârșitul războiului, în operaţiuni de represalii ale unor miliţii proiraniene care atacă baze în care sunt desfăşuraţi militari americani.

A fost, de asemenea, citată pentru a justifica asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani de către armata SUA în 2020, la Bagdad, ordonată de către Donald Trump.

Dacă este adoptat, textul nu anulează AUMF cu privire la Afganistan, care datează din 2001 şi care acordă puteri extinse Guvernului american în vederea izgonirii Al-Qaida din Siria, Yemen, Somalia şi din alte ţări din Africa.

În războiul din Irak, 4.500 de soldați americani au murit, iar 32,000 au fost răniți.

SUA, ripostă în Orientul Mijlociu

Vă reamintim că forţele armate americane au executat lovituri aeriene de precizie în estul Siriei drept represalii după ce un atac cu dronă a ucis un american şi a răniţi alţi şase, a anunţat Pentagonul joi, 24 martie.

Atacul cu dronă a avut loc joi la ora 13.38 (10.38 GMT) împotriva unei instalaţii de mentenanţă a unei baze în apropiere de Hasakah, în nord-estul Siriei, a indicat Pentagonul într-un comunicat. Serviciile de informaţii americane consideră că drona era de origine iraniană, adaugă sursa citată.

Persoana decedată este un subcontractor, iar răniţii sunt cinci soldaţi şi un alt subcontractor, tot americani. Doi dintre răniţi au fost îngrijiţi la faţa locului, iar ceilalţi au fost evacuaţi spre Irak.

„Am autorizat forţele Comandamentului Central al Statelor Unite să întreprindă lovituri aeriene de precizie în această seară în estul Siriei contra unor instalaţii folosite de grupări afiliate Corpului Gardienilor Revoluţiei” iranian, a declarat şeful Pentagonului, Lloyd Austin, citat în comunicat.